Aleksandr Latin räägib Triatloniportaalile teda pikalt kimbutanud vigastusest, hooajaeelsest ettevalmistusest, tulevastest võistlustest ja hooaja eesmärkidest.

 Triatloniportaal(TP): “Oli aasta 2012 suvi, kui sul vigastus end esmakordselt tunda andis. Millega oli tegu ja mis võisid olla tekkepõhjused?”

“Vigastuseks oli plantar fascia osaline rebend ja otsest tekkepõhjust on raske nimetada. Tippspordis toimub piiride kompamine ja nende nihutamine ning sellistel puhkudel on risk vigastusteks alati olemas. Jalavalu andis esmakordselt tunda juba 2012 suvel, kuid sel hetkel ei pööranud piisavat tähelepanu ja abi sai süstidest. 2013 probleem eskaleerus ja asi päädis jalaoperatsiooniga Soomes 2013 augustis.  Tänaseks on jalg kenasti paranenud ja joostes võimaldab kilomeetreid ka alla kolme minuti läbida.

_MG_7059-3

TP: “Oled võistluskarussellist eemal olnud enam, kui aasta. 2013 võistlesid Eestis ETU Karikaetapil Tartus, kus tegid kaasa ujumise ja rattaosa ning jooksuetapiks astusid kõrvale olles sel hetkel üsna eesotsas. Kas võistlusnälg on suur? Millal toimub järgmine planeeritud võistlus? “

“Tartu võistlusel katkestamine oli eelnevalt planeeritud, kuna jalg ei lubanud sel hetkel kiirelt joosta. Selleks ajaks olu juba selge, et kohe-kohe toimub jalaoperatsioon. Kuna ujumist ja ratast oli palju treenitud, siis soovisin oma sellekohast vormi kontrollida ning võistlusnärvi kogeda – see ka õnnestus.

Järgmine planeeritud võistlus toimub juba eeloleval nädalavahetusel (26-27.04.2014) Filipiinidel Subic Bay ASTC Triathlon Asian Cup’il ning sellele järgneb 10-11.05 Hiinas toimuv maailmakarikaetapp Chengdu ITU Triathlon World Cup.”

TP: “Ravides jalga, tegid siiski väga usinalt trenni ja ilmselgelt oli rõhk ujumisel ja rattasõidul, Marko Albert mainis korduvalt sinu erilist võimsust ja tugevust just rattal. Kuidas on ettevalmistused sujunud saabuvaks võistlushooajaks?”

” Tõsi ta on, et vahepealsel ajal sai suurt rõhku pööratud ujumisele ja rattasõidule, kuid koheselt jala paranedes jätkusid ka jooksutreeningud ning on tänaseks saavutanud oma senise rütmi. Olen olnud paranemisprotsessiga rahul ja täna suudan juba täiel kiirusel lõike joosta.

Mis puutub saabuva hooaja ettevalmistusse, siis hiljuti saabusin 10-nädalaselt treeninglaagrist Hispaaniast. Veetsin 7  nädalat Kanaaridel ja järgnes kolm nädalat Malagas Torremolinoses koos 21CC Triatloniklubiga. Treeningutes on olnud tõususid ja mõõnasid. Negatiivse poole pealt võib välja tuua kukkumise rattal Lanzarotel, mille tõttu pidin mõned treeningud vahele jätma ja kergemalt võtma. Tuska tegi ka asjaolu, et kukkumise käigus lõhkusin ratta, tagatipuks varastati laagri jooksul ka ujumiskalipso. Samuti sain kerge viiruse Torremolinose laagri algul, kuid tänaseks on kõik korras. Üldises plaanis võib pika laagri siiski kordaläinuks lugeda ja vaatan optimistlikult tulevikku.”

latin_triatloniportaal

 

TP: “Aitab vigastuse teemadest, räägime tulevikust. Millised on sinu hooaja eesmärgid?

“Nagu mainitud, teen lähiajal kaks võistlust Aasias. Nendel võistlustel on peamiseks eesmärgiks koguda oma reitingu parandamiseks punkte, et selle abil kvalifitseeruda omakorda väärtuslikemaid punkte andvatele võistlustele hooaja teises pooles. Mais algab ka kvalifikatsioonitsükkel Rio de Janeiro olümpiaks ning olümpiale pääs on minu lähiaastate suurimaid eesmärke. Seega hooaja teine pool, ehk sügis on väga oluline, et saaksin võistelda võimalikult kõrgetasemelistel võistlustel.”

TP: “Kuidas lood toetajatega? Hiljuti võis lugeda, et toetajatering on suurenenud.”

” Toetajatest tahan tänada eelkõige Kaitseväge, kes on mu selja taga seisnud terve pika võistluspausi vältel ja taganud muuhulgas ka sotsiaalsed tagatised – ilma nendeta oleks minu sportlaskarjäär oluliselt keerulisem. Samuti tänan oma klubi – Triatloniklubi 21CC. Varustuse poole pealt toetab ujumisvarustusega ja kompressioontoodetega Pringstore ning nende esindatavad kaubamärgid Zoggs ja CEP, hiljuti lisandusid toetajate hulka High5, kellelt saan spordijooke, taastusjooke ja energiageele ning Rademar/Trek, kes võimaldab mulle võistlusteks ja treeninguteks jalgratta.”

Triatloniportaal: “Tänan Sind, Aleksandr, meeldiva vestluse eest. Soovin sulle edukat algavat hooaega.”

“Aitäh heade soovide eest ning kindlasti annan endast 101%”

Tekst: Triatloniportaal | Martin Meri
Fotod: Mallor Malmre |  Scanpix ; Philipp Solovjov