Nädalavahetusel toimus Bratislavas Euroopa Karikaetapp. Võisteldi sprindidistansil (750m/20km/5km), kaasa tegi ka eestlanna Kaidi Kivioja. Kuigi eelolev ilmaprognoos lubas pühapäevaks veidi leebemaid olusid võrreldes laupäevaga, oli hommik endiselt karge ja sajune. Esimeseks, naiste stardiks, näitas temperatuur kõigest 12 kraadi sooja ning veetemperatuur 14 kraadi. Kui ilm oleks näidanud vaid pügala võrra vähem, tulnuks ujumine ära jätta!

Enne keskpäeva, kell 11:30 asusid 44 naistriatleeti ujumise starti ning stardipaugu kõlades tormasid kõik korraga vette, et läbida esimene „karastav“ 750m. Veest väljusid esimestena ajaga 9:43 Gaia Peron (Itaalia), Cassandre Beaugrand (Prantsismaa) ja Veronica Signorini (Itaalia), kes edestasid järgnevaid ligi 15 sekundiga. Rattarajal õnnestus aga tugevamatel liidrid kinni püüda ning 20km distantsi lõpuks kuuel võistlejal ligi minutiline vahe jälitajatega sisse sõita. Tagumises grupis oli eesotsas tempot tegemas ka meie enda Kaidi Kivioja, kes libedal rajal kukkumise üle elas ning punti tagasi pääsemiseks pidi kõvasti enargiat kulutma. Kukkumisi oli libedal, vihmasel ja ebatasasel rajal palju ning see lõpetas võistluse nii mõnegi jaoks.

5,4km läbimiseks kulutasid kiiremad alla 19 minuti. Tihe rebimine käis esikoha pärast Sofia Salleri (Saksamaa) ja sel hooajal juba võitu maitsnud Cassandre Beaugrandi (Prantsusmaa) vahel. Salleri lõpuaeg 1:03:51 oli siiski 6 sekundi võrra parem kui Beaugrandil. Kolmanda koha omanik Gaia Peron (Itaalia), kes vahetult enne finisheerimist pidi vastu võtma ka 10 sekundilise karistuse, vahe esimestega oli juba üle minuti, lõpetas ajaga 1:04:54. Kaidi Kivioja lõpuaeg 1:07:00 andis talle 20. koha ning teenis sellega juurde 45.47 ITU edetabeli punkti. Kogusummaga 235.46 punkti, asetseb Kaidi üldises järjestuses 233. kohal (+28 kohta).

Meeste võistluse alguseks kell 16:00 olid vahelduvad kergemad hoovihmad järgi jäänud ja starti läks 76 võistlejat. Kohale oli tulnud võistlejaid nii Jaapanist, Austraaliast kui ka Uus-Meremaalt. Stardis oli ka kohalike suurfavoriit Richard Varga, kes ka eelduste kohaselt tugeva ujumisega alustas. Kuigi ta tegi valestardi ja pidi ujumise järel vahetusalas koheselt 10 sekundit kohal püsima, pääses ta siiski esimese grupiga rattarajale. Ujumise järgselt tekkis rattarajale minnes 6 liikmeline grupp, mis nelja ringi läbimise järgselt oli suurenenud 8ni. Nende edu jälitajate ees oli jooksule minnes ligemale 25 sekundit. Esimesed jäidki ette ning keegi seda 25 sekundilist vahet ohustama ei hakanud. Kuid juba jooksuraja esimesel ringil oli selgelt eristatav hilisema võitja Justus Nieschlag’i (Saksamaa) kiirus, siis kaks järgmist püsisid veel koos – Richard Varga (Slovakkia) ja Cristopher Hettich (Saksamaa). Võitja Nieschlag lõpuajaks märgiti 56:38. Pingelisel teisel ringil jätkus tugev lahing kohalik Varga vs. sakslane Hettich. Kuigi peale jäi sakslane, sai Varga siiski teise koha, sest karistuse eiramise tõttu Hettich diskvalifitseeriti. Varga lõppaeg 56:43, kaotus võitjale 7 sekundit. Kolmandana ületas finishijoone jälitajate gruppi kuulunud Itaalia esindaja Matthias Steinwandter ajaga 56:51, kes tegi jooksurajal ka päeva parima aja.

Tekst: Triatloniportaal | Siim Vollmer
Foto: Mallor Malmre | Scanpix