Lanzarote Ironman, mis on olnud edukaks võistluspaigaks ka eestlastele, peetakse üheks raskeimaks võistluseks Ironmani sarjas. Seekordne võistlus stardib laupäeval, 17. mail, mil võistlustulle asub kokku rekordilised pea 2900 osalejat, teiste seas ka Eesti oma proff Kirill Kotšegarov.Ujumise (3.8km) start antakse Puerto Del Carmen’s Playa Grande rannast. Ujumisetapp on kaheringiline ja korra tuleb ka veest välja joosta.

Lanzarote on tuntud oma raske rattaraja poolest – tõusu on enam kui 2500m ning rajal on tihti puhumas ka tugevad tuuled. Oludele lisab raskust ka kõrge temepratuur, kuna rada kulgeb laavaväljade vahel ning ümbrus on soojust neelav, siis sõidetakse justkui kuumas katlas.  Sellised olud soosivad kindlasti tugevaid rattureid.

Jooksurada kulgeb rannapromenaadil ja selle ümbruses. Kokku joostakse 3 ringi, esimesed kaks 15km ja viimane 12,2km.  Jooksuraja profiil on küll lauge, kuid osalejatel tuleb taluda kõrget õhutemperatuuri ja lõõskvat päikest, mille eest varju ei paku miski.

Kogu üritust on aitamas läbi viia sajad vabatahtlikud, võistluse mastaap nõuab korraldajatelt väga täpset logistikat ja paljude teguritega arvestmist. Võistluse vältel tarbitakse 40 000 liitrit vett, 5000 liitit Coca-Colat’t, 2000 liitrit Red Bull’i. Toiduks on värskenduspunktides laudadel 600kg banaane, 900kg apelsine. Joogi tarbeks kulub ca 16 000 joogitopsi ja võistlejate värskendamiseks ning jahutamiseks jagatakse ca 20 000 niisutusšvammi.

 
Tekst: Triatloniportaal | Martin Meri
Foto: Wikipedia