Saage tuttavaks – HoneyPower, esimene kodumaine energiageel, mis on täielikult looduslik ja eristub kõigist siinmail saadaolevatest geelidest nii oma maitse kui ka pakendi poolest. Jooksurahvas sai geelidega tutvust teha äsja toimunud SEB Tallinna Maratonil, kus HoneyPower meeskond oli kohal oma tooteid tutvustamas. Triatloniportaalil avanes suvel võimalus tooteid testida juba enne nende seeriatootmisse minekut.

HoneyPower geeli juures on kaks aspekti, mis teevad ta eriliseks: maitse ja pakend. Kui maitse osas sai end eelnevalt ette valmistatud ja kurssi viidud ning seetõttu oli see kergelt etteaimatav, siis pakend valmistas täieliku üllatuse. Et tootest head ülevaadet saada, testisime seda erinevates oludes ning ka erinevate spordialade käigus – pika jooksutrenni ja mitmetunnise rattasõidu ajal. Lisaks sai geeli toimet proovitud ka väsitava tööpäeva jooksul värskustunde tekitamiseks.

Maitse ja toime

Nagu nime järgi aimata võib, siis on geeli koostises ehtsat mett. Tootja kinnitusel moodustab mesi koostisest vähemalt poole ja sellele lisavad erilisust astelpaju, piparmünt ja kõrvits. Mee sisalduse tõttu eeldaks, et geel on väga magus, kuid selle neutraliseerivad astelpaju ja kõrvits ning maitsele lisab eriti mõnusa värske varjundi just piparmünt, tehes geelist vägagi meelsasti tarbitava toote. Kui tavaliselt on geelid vedelad (konsistents varieerub tootjate vahel), siis HoneyPower jätab mulje, et tegu on pigem ülipeeneks hakitud püreega. Sellegipoolest on ta kergelt manustatav ning on pakist hõlpsalt välja pigistatav.

Energia- ja süsivesikutesisalduse poolest ei ole tegu turu kangeima geeliga: 100g kohta on 187kcal ja 43g süsivesikuid. Nende näitajate poolest on tegemist nn keskmikuga. Kuna pakend on 32g, siis saab pakist ca 13-14g süsivesikuid ja 60kcal ulatuses energiat. Selle näitaja poolest jääb Honeypower enamustele konkurentidele alla ja neile, kes on “kangemate” geelidega harjunud, võiks soovitada HoneyPowerit tihedamini tarbida (ca 2-4 tk tunnis). Märkimist väärib ka asjaolu, et HoneyPower ei vaja otsest pealejoomist.

Pakend

Nagu loo algul mainitud, valmistas pakend suurima üllatuse. Geele kätte võttes esmasel vaatlusel tekkis mulje, et “see pakend on nüüd küll ebaõnnestunud”, kuid kasutuse käigus muutus esmamulje täielikult.

Valdav enamus (kui mitte kõik?) energiageele on piklikus pakendis. Paki avamine on lahendatud kahel viisil, kas lahtirebitav või lahtikeeratav. Honeypoweri pakend erineb eelkõige oma kuju poolest, olles ruudukujuline ja avamiseks ei pea seda ei rebima ega ka korki keerama vaid hoopis murdma! Nimelt on HoneyPower pakendi tagakülg õhukesest plastikmaterjalist ja kui seda pooleks murda, siis tekib murdekoha keskele ava, mille kaudu paki sisu välja voolab.  Meie kasutuses olnud 5 geeli toimisid kõik laitmatult ja pakendi avamisega mingeid viperusi ei juhtunud – väga hea tulemus!

Uudne avamistehnika võimaldab geeli tarbida kasutades selleks vaid üht kätt – eriti mugav rattaga sõites. Samuti ei teki avamise käigus prügi ja pärast tarbimist saab tühja paki ilusti tagasi taskusse panna.

Koostisosadest

HoneyPower energiageelid koosnevad 100% looduslikest koostisosadest, kogu tooraine on kodumaist päritolu. Geelid sisaldavad vähemalt 50% kõrgekvaliteedilist mett, ei sisalda säilitusaineid ning annavad energiat kõige loomulikumal moel.

Sobib nii tippsportlastele, tugevatele harrastajatele, kuid seda võivad julgelt võtta ka need, kes täna ennast “geeli vääriliseks” ei ole pidanud. HoneyPoweri geeli võib tarvitada ka väljaspool sportimist, kiire energia saamiseks, näiteks pikalt autoroolis olles või tööpäeva jooksul ergutuseks.

Sooritusvõime parandamiseks tarbivad paljud sportlased enne võistlust/treeningut ja nende ajal süsivesikuid. Tähtis on ka tarbitavate süsivesikute “kuju” – tahke või vedel. Tahked süsivesikud võivad põhjustada raskusi seedesüsteemile ning nende imendumine võtab kauem aega. Parim viis sooristuse ajal lisaenergiat saada, on tarbida geele ja spordijooki.

Madala ja keskmise glükeemilise indeksiga süsivesikud (mesi, fruktoos, tärklis) hoiavad glükoosi ja insuliini sisalduse vere madalamal tasemel, kui kõrge glükeemilise indeksiga süsivesikud (sukroos, dekstroos, maltrodekstriin). Seetõttu on soovitatav tarbida enne treeningut/võistlust ning nende ajal madala ja keskmise glükeemilise indeksiga süsivesikuid, et toimuks glükoosi järkjärguline vaanemine veres – need süsivesikud “põlevad” aeglasemalt ja hoiavad insuliinitaseme madalal. Nii väldid rasvu talletavate hormoonide kõrget taset ja soodustad rasvadekulutamist treeningu ajal. Lisaks hoiavad nad veresuhkru stabiilsena ning sedasi suudad treenida kauem ja suurema koormusega, mis veelgi suurendab rasvade ja kalorite kulutust. Kui insuliinitase tõuseb, võib veresuhkur langeda ning tagajärjeks on nõrkustunne, mida ühtlasem püsib veresuhkru tasem seda kauem suudab organism töötada.

HoneyPoweri energiat andvaks koostisosaks on eestimaine mesi. Mesi on inimesele hästi omastatav toitaine ning sobib suurepäraselt energiaallikana ka sportides. Nagu eelpool mainitud, kuulub mesi madala ja keskmise glükeemilise indeksiga süsivesikute hulka. Memphise ülikoolis USAs tehtud uuringud on näidanud, et mee tarvitamine soorituse ajal töötab sama hästi kui parimad energiageelid.

HoneyPoweri eesmärgiks on toota maheda maitsega energiageele, millele ei pea ilmtingimata vett peale jooma.

Koostis: mesi, astelpaju, kõrvits, piparmündiekstrakt, looduslik paksendi ksantaan.

100g tootes:

Energiasisaldus ~187 kcal
Süsivesikud ~43 g
Valgud ~0,6 g
Folaadid ~9 µg
Kaalium ~141 mg
Kaltsium ~19 mg
Magneesium ~11 mg
Fosfor ~12 mg
Vitamiinid B1, B2, B3, B5, B6, A, E

Tekst: Triatloniportaal | Martin Meri
Foto: Mallor Malmre | Scanpix