Pühapäeval toimus Austrias „Ironman 70.3“ võistlussarja kulminatsioon poolpika triatloni MM-i näol. Sakslase Jan Frodeno võiduga lõppenud võistlusel tegi ainsa eestlane kaasa M40-44 vanuseklassi arvestuses startinud Indrek Klampe.

Ironman 70.3 võistlussari koosneb aastas kokku enam kui 50 võistlusest, kus osalejatel tuleb distantsidena läbida 1,9 km ujumist, 90 km rattasõitu ja 21 km jooksu. Alates 2006. aastast korraldatakse sarja raames ka poolpika triatloni maailmameistrivõistlusi, kuhu pääsevad vaid oma vanusegruppide parimad.

Võrumaa mees Indrek Klampe lunastas pääsme poolpika triatloni EM-ile käesoleva aasta mais, Ironman 70.3 Kraichgau võistlusel. Ülemöödunud aastast on Klampel ette näidata ka start Hawaii Ironmanilt, kus ta ajaga 9:37:36 saavutas omavanuste hulgas 45. ja kokkuvõttes 337. koha. Ka tänavu on Klampe juba Hawaii võistlusele kvalifitseerunud olles sellega esimene eestlane, kes samal aastal lunastanud pääsme nii poolpika kui ka täispika triatloni maailmameistrivõistlustele.

Austrias toimunud võistluse eesotsas asusid tegusid tegema aga mehed, kes kahe kuu pärast Hawaiil samuti kõrgeima koha nimel heitlema hakkavad. Ohtlikemad neist ennekõike sakslased eesotsas värske Ironmani Euroopa meistri Jan Frodenoga ja valitseva tiitlikaitsja nii täis- kui poolpikal distantsil Sebastian Kienlega. Stardist ei puudunud ka lühemate distantside valitseja hispaanlane Javier Gomez, kes on hetkel kuningliku WTS triatlonisarja üldliider ning ühtlasi ka peamine kullapretendent järgmise aasta Rio olümpiamängudel.

Sarnaselt juulis Frankfurtis toimunud täispika triatloni MM-ile ei suutnud nüüdki keegi pidurdada Frodenot, kes haaras liidriohjad enda kätte rattadistantsi lõpuosas. Ajaga 3:51:19 võistlusdistantsi läbinud Frodeno edestas teisena lõpetanud Kienlet minuti ja 29 sekundiga ning päeva parima jooksuga kolmandaks tõusnud Gomezit 3 minuti ja 46 sekundiga.

„See oli erakordne, aga olen hetkel omadega täiesti läbi. Tegemist oli ühe mu karjääri raskeima võistlusega,“ jagas värske võidumees oma esmamuljeid tiitlivõidust. „Õnneks valitses rajal erakordne atmosfäär. Tundus, et minu nime hõigati igal ringil vähemalt tuhat korda. See aitas mul lõpuni võidelda ja vastu pidada.“

Eestlane Indrek Klampe asus enam kui 2700 osaleja seast tõusu kõrgemale oma trumpalal rattasõidus, kus tema keskmine kiirus 90 km distantsi peal oli maailma parimate proffidega võrreldes kõigest 4-5 km/h võrra madalam. Jooksurajal ei suutnud Võrumaa mees aga päris endale võimetekohast kiirust hoida ning jäi napilt oma vanuseklassi esisajast välja. M40-44 vanuseklassis lõpuks 104. finišeerinud Klampe ajana läksid protokolli kirja numbrid 4:54:35.

Naiste arvestuses läks Ironman 70.3 MM-tiitel ajaga 4:11:34 šveitslannale Daniela Ryfile.

Tekst: Triatloniportaal | ETL
Foto: ITU Media | triathlon.org | Janos Schmidt