Alanud on uus aasta ning 2016. aastal on Eesti IRONMAN sarja võistluste kaardil – 6. augustil toimub IRONMAN 70.3 Otepää triatlon. Aasta lõpus kinnitatud võistluste kalendri teates nimetas Eesti Triatloni Liit seda uue triatloniaasta tippsündmuseks Eestis. Kogu nädalavahetuse kestev triatlonifestival on kindlasti Eesti triatloni jaoks suursündmus. Kuidas see teoks sai ning mis on selles erilist? Küsimustele vastab Ain-Alar Juhanson, IRONMAN 70.3 Otepää võistluse direktor.

Kuidas Otepää ja Pühajärve IRONMANi kaardile jõudis?

Suures plaanis on selle teoks saamisele kaasa aidanud kogu Eesti triatloni kiire areng ning eriti viimase kümnendi tipptaseme triatleedid, heal tasemel ja kasvava hulgaga harrastajad, paljud kõrge kvaliteediga võistlused üle Eesti, mille õnnestumisele on kaasa aidanud paljud pühendunud vabatahtlikud ning koostööpartnerid.

Täpsemalt algas konkreetne teekond Paides 2005. aastal, kui koos pereliikmete ja tuttavatega korraldasime poolpika triatloni, kuhu kutsusin osalema kaasvõistlejaid üle maailma. Korralduskogemust oli vähe, osalejaid oli kokku alla 100 ning sündmuse peamisi näitajaid ja korraldust tuleb tänasega võrreldes pidada tagasihoidlikuks.

Järgmine samm oli 2009. aasta ja see tähendas liikumist Pühajärvele, kus toimus Pühajärve poolpikk triatlon ning Eesti meistrivõistlused ja juba ligi 500 osalejat. Selle järel tulid 2010-2012 TriStar sarja triatlonid (parimal aastal ligi 1300 osalejat, veerand välismaalt). Viimased aastad, 2013-2015 on Pühajärv olnud TriSmile triatlonifestivali paigaks ning paljudele triatlonisõpradele tuttavate lühikese (33,3 km) ja pika (111 km) distantsiga ning lisaüritustega.

Eesti triatloni ning konkreetse võistluskoha ja kõrgel tasemel korralduse tuntus on olnud aluseks, et mitme aasta vältel pidada läbirääkimisi IRONMAN sarja Eestisse tulekuks.

Otsus on nüüd tehtud, registreerimine avatud ja IRONMAN 70.3 Otepää korraldamiseks käivad ettevalmistused juba mitmeid kuid. See võistlus saab olema Eesti meistrivõistluseks poolpikal distantsil ning suurim triatlonifestival Baltimaades. Arvestades IRONMAN sarja võistluskohti või nende puudumist lähiriikides, siis ootame palju osalejaid regiooni riikidest ja Euroopast, kuid juba on osalejaid teada ka kaugemalt.

Mis on IRONMAN sarjas ja selle Eestisse tulekus erilist?

Triatloni harrastajate hulk ning IRONMAN sarjas osalejate hulk on kiirelt kasvanud. Kui pikk distants ja maailmameistrivõitlused Hawaiil on paljudele aastaid teada, siis lühema, 70.3 distantsi sarjaga ja maailmameistrivõistlustega alustati alles 10 aastat tagasi. Täna võib pidada seda distantsi ja IRONMAN 70.3 sarja kõige konkurentsitihedamaks triatloni formaadiks nii tipptasemel triatleetide kui ka vanuserühmade parimate jaoks.

Tänaseks on maailmas kokku 93 IRONMAN 70.3 MM kvalifikatsiooni võistlust ligi 75 000 osalejaga, kellest pääseb IRONMAN 70.3 maailmameistrivõistlustele starti 2500 oma vanusegrupi parimat. Otepäält pääseb 2017. aasta maailmameistrivõistlustele 35 osalejat erinevates vanuserühmades. Pühajärvel saavad startida kuni 2000 osalejat, sh kuni 200 võistkonna liikmed, kelle hulgast selgitatavad profid ja vanusegruppide tegijad, triatloniklubid ning erinevad võistkonnad parimad, kuid eneseületus ja emotsioon on kõigi lõpetajate ja kaasaelajate päralt.

Arvestades maailma tasemel sarja, siis on parimate selgitamiseks ja võistluse korraldamiseks vastavalt ka väga kõrged ja konkreetsed tingimused, mis loovad eeldused, et teeme koos triatloni ajalugu Eestis ning võõrustame maailma tasemel võistlust kõigi jaoks. Ujumispaigaks jääb ikka Pühajärv, kuid ratta- ja jooksurada saab olema uus, toome võistluse lähemale Otepääle – jooksudistants läbib ka lipu väljakut. Lisaks toimub lastetriatlon, heategevusjooks, kultuuriprogramm – kõiki ootab mitmepäevane festival 5.-7. augustini.

Korraldajatena soovime Tanel Padari ja teiste partneritega koostöös mitmete hea eeskuju tegevuste kaudu laiendada ka triatloni kandepinda Eestis, sest nagu Tanel on öelnud ühes intervjuus – IRONMAN 70.3 Otepää ei ole ainult tippudele ja harrastajatele hea võimalus, vaid jõukohane ka algajatele, kui selleks varakult valmistuda. 1,9 km ujumist, 90 km ratast ning 21 km jooksu on läbimõeldud ettevalmistustega võimalik ujujatele, rattaharrastajatele, jooksuhuvilistele, talvistele suusasõpradele ja teistele – nii individuaalselt või siis mõtte- või töökaaslaste ühise võistkonnaga kindlasti.

Just ühiselt – võistlejad, võistkonnad, koostööpartnerid, vabatahtlikud, kaasaelajad – teeme sellest Baltimaade suurima triatlonifestivali. Eesti koht rahvusvahelisel triatloni kaardil kinnistub ning paljud uued Eesti ja triatloni sõbrad avastavad uue ning väärt sihtkoha.

Ain-Alar Juhanson
IRONMAN 70.3 Otepää võistluse direktor

Tekst: Triatloniportaal

Foto: Krista Mikk