Saksamaal Frankfurdis toimunud Ironmani Euroopa meistrivõistlustel võitsid kuldmedalid võimsa ajaga sakslane Sebastian Kienle ja britt Corinne Abraham. Meestest võttis hõbeda valitsev Ironman maailmameister Frederik van Lierde ja pronksi ebaõnnega võidelnud Jan Frodeno. Vanusegruppide arvestuses osalesid ka eestlased.

Nagu võistluseelselt kirjutasime, oli meeste stardinimekiri aukartustäratav. Ironmani debüüdi tegi 2008 Pekingi olümpiavõitja Jan Frodeno, kahekordne Ironman 70.3 maailmamaister ja mulluse Hawaii MM’i kolmas mees Kienle ning valitsev Ironmani maailmamaister Frederik van Lierde. Lisaks ka vigstusest taastuv läbi aegade kiireima Ironmani lõpuaja omanik Andreas Raelert.

Ujumisetapil domineeris oodatult oma esimest täispikka triatlonit läbiv Jan Frodeno. Veest välja tulles ja rattale suundudes hoidis ta oma edumaad kuni teda tabas ootamatu ebaõnne jada. Frodenol purunes mitte üks ega kaks vaid suisa kolm korda rattarehv, mille tõttu oli ta sunnitud positsioone loovutama.

Frodeno ebaõnne järel võttis võistluse liidriohjad Frederik Van Lierde, tagantpoolt lähenes hooga ujumises parimatele neli minutit kaotanud Kienle, kes läks omakorda liidriks ratta esimese ringi lõpus. Rattaetapi lõppedes oli Kienle edu van Lierde eest kasvanud juba viiele ja poolele minutile ja järgmiste jälitajate ees ees juba enam, kui 17’le minutile. Jooksuetapp valmistas üllatuse võitjale eneselegi, kuna ta tegi oma karjääri kiireima maratoni Ironmani sees (2:49:35).  Finišise jõudes oli Sebastian Kienle võiduaeg äärmiselt tugev – 7:55:15.

Teise koha võitis Frederik van Lierde ja poodiumi kolmanda astme hõivas päeva kiireima jooksu teinud Frodeno (2:43). Seega olenemata ebaõnnest, näitas Frodeno siiski tugevat minekut ja kokkuvõttes oli tegemist vägagi eduka Ironmani debüüdiga.

Naistest väljus veest esimesena Jodie Swallow ja kohe tema järel Mary Beth Ellis. Jälitajate hulka kuulus ka imeliselt raskest vigastusest paranenud ja eduka comebacki teinud taanlanna Camilla Pedersen. Jooksuetapile suundudes oli vahetusala naisproffe täis – 9 naist nelja minuti sees.  Jooksu esimese 20km jooksul tundus, et Jodie Swallow võtab võidu, kuid Abraham arvas teisiti ja võttis liidripostisiooni sisse, kui joostud 22km.  Sellest hetkest algas tema soolo ja finišis märgiti võiduajaks alla üheksa tunni(08:52).

Eestlastest olid stardis Jaanus Mägi ja Jan Reimann, kes võistlesid M35-39 vanusegrupis. Eestlastest parimana finišeeris Jaanus Mägi ajaga 10:03:03 saavutades üldarvestuses 359. koha ja oma vanusegrupis 76. koha. Jan Reimanni lõpuajaks märgiti 11:10:02.

Tulemused

Tekst: Triatloniportaal | Martin Meri
Foto: AFP/DPA | Scanpix