15. augusti pressikonverentsil esitleti IRONMAN Tallinna triatloni, mis toimub 4. augustil 2018. Triatlon algab Lennusadamas ujumisega ja finiš on võistluskeskuses Vabaduse väljakul. Võistlusele saab registreeruda alates 28. augustist. Pressikonverentsil andsid lubaduse tulla osalema triatleet Marko Albert ja näitleja Raivo E. Tamm.

Täna Tallinnas Lennusadamas peetud pressikonverentsil ütles IRONMANI Põhjamaade piirkonna juht Thomas Veje Olsen, et Baltikumis on IRONMANI võistlustel palju potentsiaali ja Tallinna võistluse plaan on üks ambitsioonikamaid, mida ta on näinud. “Eestis suhtutakse sporti väga kirglikult ja me näeme, et see kandub üle ka triatlonile,” sõnas Olsen. Tema hinnangul võib Tallinna IRONMANIST oodata silmapaistvat võistlust, seda enam, et maailmas on peale Tallinna veel ainult üks täispikk triatlon, mis toimub riigi pealinnas. “See on midagi erakordset – see on ainulaadne asukoht triatleetide jaoks.”

Võistluse peakorraldaja ja MTÜ Sportlik Eesti juhatuse esimees Ain-Alar Juhansoni kinnitusel alustati Tallinna IRONMANI kavandamist juba kaheksa aastat tagasi. “See on võistlus sportlastelt sportlastele ja võimalik ainult tänu kõigi osapoolte ühisele pingutusele”, lausus Juhanson. Ürituse korraldamisse panustavad ka Tallinna linn, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ja Kultuuriministeerium. Eesti Triatloni Liidu president Margus Lepik kutsus videotervituses kõiki partnereid appi, et valmistada IRONMAN Tallinna triatlon ette tipptasemel.

Juhansoni hinnangul on sihtkoht rahvusvahelise tasemega tippude jaoks ahvatlev. „Tallinnasse on nii lihtne tulla ja võistluskeskus asub lennujaamast kõigest 2,5 kilomeetri kaugusel. Tallinn on hansalinnana olnud ajalooliselt põhja, lääne ja ida kohtumispaik ning usun, et kõik need erinevad suunad ja regioonid on valmis meie juurde reisima ja tähistama suure triatloniga Eesti 100. sünnipäeva.“

IRONMANI triatlon ehk täispikk triatlon tähendab 3,8 km ujumist, 180 km rattadistantsi ja 42,2 km maratonijooksu. Mitmepäevase triatlonifestivali ajakavva mahuvad muu hulgas veel heategevusjooks, lasteüritused, lühitriatlon ja rokk-kontsert. Võistlusele saab registreeruda alates 28. augustist 2017.

Tallinna võistluse toimumisest paari päeva eest teada saanud Marko Alberti sõnul on tema jaoks veel veidi ebareaalne, et selline võistlus tuleb tema kodulinnas. Raivo E. Tamm lausus samuti, et võttis hea meelega vastu kutse hakata pärast tänavust SiS IRONMAN 70.3 Otepää presented by Ferroline Groupi poolpika triatloni läbimist valmistuma täispikaks triatloniks Tallinnas.

Võistlustrass tõotab Marko Alberti kui kogenud triatleedi hinnangul põnevat võistlust. „Ujumise saab loodetavasti heas ja rahulikus vees ära teha ning see peaks tulema suhteliselt sile ja kiire. Rattasõidutrassi asfalt nõuaks mõnes kohas veidi kohendamist, ent on üldiselt okei ja kiirelt sõidetav. Aga jooksurajal tuleb igal ringil (neid on kokku neli) kaks korda Toompeale tõusta… see paneb kirstu sellise mõnusa viimase naela! Tuleb silmas pidada, et kuigi jalgrattatrassil tõusud puuduvad, siis siledat maad pole lihtne sõita, sest puhkemoment puudub, vaid kogu aeg tuleb vändata ja vändata, mis võtab jooksuks jala üpris tühjaks. Aga kergemal mehel on ikka mäest hõlpsam üles minna,“ rääkis Albert.

MTÜ Sportlik Eesti on korraldanud 2016. ja 2017. a Baltikumi suurima triatlonifestivali Otepääl koos IRONMAN 70.3 triatloniga, mille osalenud võistlejad valisid 2016. aasta üheks kümnest parimast uuest IRONMANI võistlusest maailmas. Kolmanda IRONMAN 70.3 Otepää triatloni start antakse 16. juunil 2018.

Tekst: ETL
Foto: Mallor Malmre