Triatloni MM-sari jätkub Jaapanis Yokohamas. Seekord on stardinimekiri seni kõige nimekam, kuna meestest asuvad võistlustulle kõik parimad, sealhulgas ka vigastuspausilt naasev ja hooaja esimesel MM-etapil võistlev valitsev olümpiavõitja Alistair Brownlee.

Yokohama saab olema esimene võistlus sel aastal, kui publik saab jälgida triatlonimaailma kolme kangeima mehe võitlust. Ajalugu ja faktid näitavad, et kui stardis on Alistair Brownlee, Jonathan Bronwlee ja Javier Gomez, siis nemad moodustavad ka esikolmiku.

Vaatame lähemalt nende kolme mehe  senist statistikat.

Alisair Brwonlee

Võistlusi
22
Võitude arv
16
Teiste kohtade arv
1
Kolmandate kohtade arv
1
Poodiumikohti kokku
18
Võiduprotsent
73%
Poodiumi protsent
82%
Kohad MM’il Kuld 2009, 2011

Alistair Brownlee’d võib pidada kiireimaks triatleediks läbi aegade.  Tal on olnud küll mitmeid vigastusi, kuid tervena on ta olnud sisuliselt võitmatu.

Oma eelmist hooaega luges ta ise läbikukkunuks. Meeles tuleb pidada aga seda, et “läbikukkunud” hooajal suutis ta staadionil püstitada oma 10 000m tippmargi saades ajaks 28:32 – aeg, mis  teeb silmad ette nii mõnelegi puhtatõulisele jooksjale. Lisaks võitis ta ka kaks MM-etappi, kuid hooaja finaaletapil Londonis oli sunnitud katkestama ja jäi ilma MM-medalist.

Jonathan Brownlee

Võistlusi
22
Võitude arv
7
Teiste kohtade arv
8
Kolmandate kohtade arv
4
Poodiumikohti kokku
19
Võiduprotsent
32%
Poodiumi protsent
86%
Kohad MM’il Kuld 2012, Hõbe 2011 & 2013

Tema näol on tegu ilmselt stabiilseima mehega ITU sarjades. 4. juuli 2010 oli viimane kord, kui Jonathan Brownlee ei lõpetanud võistlust esikolmikus – pärast seda on ta olnud poodiumil igal osalenud võistlusel.

Läbimurre MM-sarjas toimus 2010, kui J. Brownlee saavutas Javier Gomez’i järel teise koha ning pärast seda pole ta kordagi esikolmikust välja jäänud.

Veelgi kõnekam on fakt, et ainult kaks meest, Sven Riederer (SUI) ja Alexander Bryhukankov (RUS) on peale venna Alistairi ja Javier Gomez’i suutnud Jonathani võistlusel edestada. Nemadki on seda suutnud kumbki vaid korra.

Javier Gomez

Võistlusi
34
Võitude arv
8
Teiste kohtade arv
13
Kolmandate kohtade arv
5
Poodiumikohti kokku
26
Võiduprotsent
24%
Poodiumi protsent
76%
Kohad MM’il Kuld 2010, 2013, Hõbe 2009, 2012, Pronks 2011

Javier Gomez on triatloni elav legend ja ka MM-sarja hetkeliider olles võitnud kõik senipeetud etapid. Teda peetakse väga mitmekülgseks triatleediks, näiteks on ta võitnud ka poolpika Ironmani (Panama Ironman 70.3) ja tulnud XTerra maailmameisriks (maastikurattal sõidetav triatlon).

Konkurentide sõnul on Javier “masin”, kellel peaaegu puuduvad nõrgad küljed.  Käesoleval hooajal on ta endiselt tippvormis ning tulemuste põhjal võib teda igal võistlusel suursoosikuks pidada.

 

Tekst: Triatloniportaal | Martin Meri
Foto: Delly Carr | triathlon.org | ITU Media