Viimastel aastatel suveräänselt triatlonis Eesti naiste esinumber olnud Kaidi Kivioja tulemused ja areng on aasta-aastalt liikunud ülespoole. Tänavusel olümpiahooajal on Kaidi eesmärgiks oma taset veelgi parandada ja äkki saab temast juba sel aastal esimene Eesti naistriatleet olümpial? Uurisime, kuidas on Kaidil hooajaeelne ettevalmistus läinud ja mida toob uus hooaeg ning kui reaalne on augustikuine Rio de Janeiro olümpia?

Kuidas on kujunenud hooajaeelne ettevalmistus?

Olen oma treeningmahtu ja intensiivsust kasvatanud ja sellele ilusti vastu pidanud ja kõik planeeritud treeningud said ilma tagasilöökideta tehtud. Seega võib öelda, et ettevalmistus on kujunenud hästi.

Kus treeninud oled, millised treeninglaagrid on ettevalmistuses kesksel kohal olnud?

Detsembris ja jaanuari alguses ladusin põhja Eestis. Jaanuari keskel läksin 3 nädalaks Fuerteventurale laagrisse koos Norra koondisega ja sealt edasi kaheks nädalaks Tenerifele. Seejärel olin kolm päeva kodus ja pakkisin uuesti kotid, aga seekord juba kolmeks kuuks. Praegu olen Austraalias Sydneys, kus treenin koos ITU Development tiimi treeneri Mick Delamotte grupiga. Olen siin (Austraalias) kuni aprilli keskpaigani ja selle aja jooksul teen kaasa ka kolmel võistlusel.

Millele (mis alale) suurem tähelepanu treeningutel läinud on?

See pole ilmselt väga üllatav, aga suurem tähelepanu on läinud ikka ujumisele. 30+ kilomeetrised ujumisnädalad on minu jaoks tavalised. Tundub, et see on ka vilja kandnud ja tunnetan edasiminekut. Aga tõestuse sellest sab alles võistlusolukorras.

Mis on planeeritud hooaja avastardiks? Milline näeb välja võistlushooaeg? Kus võistled? Kas plaanis ka Eestis võistelda?

Hooaja avastart on Wollongongi Okeaania etapp 5. märtsil. Hooaja esimene võistlus on alati raske ja võistlemine on natuke võõras ja see on hea start, mida teha enne tähtsamat võistlust, MK-etappi Mooloolabas 12.märtsil. Järgmine võistlus on MK-etapp New Plymouthis, edasi Lõuna-Aafrika Vabariigis Cape Town MM-seeria etapp (ITU World Triathlon Series), seejärel Mehhikos Huatulco MK-etapp ja viimasena on plaanis Jaapanis Yokohama MM-etapp.
Hetkel ühtegi Eesti võistlust peale Tartu ETU karikaetapi veel kindlalt plaanis pole. Tegelikult ei ole mul peale 15. maid ( olümpia kvalifikatsiooni lõppdaatum) plaanid veel paigas. Kõik oleneb sellest, kas ma kvalifitseerun Riosse või mitte. Aga tahaksin Eestis võistleda nii palju kui võimalik.

Kas Rio nimel on võistlusplaanis ka muudatusi võrreldes varasemate aastatega?

Selline pikk reis ja nii paljude võistluste kaasa tegemine erinevates riikides ja ajatsoonides on kindlasti uus ja huvitav väljakutse.

Kuidas hindad oma hetkevõimalusi Riosse jõuda?

Hetkel on mu ainukeseks reaalseks võimaluseks kvalifitseeruda European New Flagi kohale. See on siis parim Euroopa riik ITU punktitabelis, kes veel ei ole olümpia kvalifikatsiooni edetabeli 51 parima seas. Selles arvestuses on tihe rebimine Portugali tüdrukuga ja mõne tüdrukuga, kes võib olümpiatabelist välja langeda. Reaalne võimalus on olemas, aga selleks peavad minu võistlusstardid õnnestuma, ning sellises olukorras peab kahjuks lootma ka osade konkurentide õnnestumistele ja teiste ebaõnnestumistele.

Mis on hooaja peaeesmärk?

Hooaja peaeesmärk on areneda ja jõuda uuele tasemele, eriti just ujumises. Ja parandada oma olümpiadistantsi vastupidavust ning kiirust. Kui sellega kaasnevad head tulemused tänu millele ma peaksin olümpiale kvalifitseeruma oleks hooaja tähtsaim võistlus muidugi Rio. Ma olen õnnelik, et mul on see võimalus olümpiapääset jahtida, aga kui see seekord ei juhtu, ei ole ka hullu. Ma olen ju veel alles 23-aastane, mis annab mulle veel vähemalt kaks olümpiatsüklit uuesti ja paremini tegemiseks.

Kaidit intervjueeris Martin Meri
Foto: Mallor Malmre