Tänapäeva jooksu-, triatloni- ja võistkonnaalade võistlustel hakkab silma üsna laialdane põlvikute ja sääriste kasutamine. Palju kohtab neid ka treeningradadel. Toodete nimedes kohtab tihti terminit “compression” ja harrastajate kõnepruuki on ilmunud sõna “kompressioon“. Anname järgnevalt ülevaate, millega on tegu, miks neid kasutatakse, milles seisneb toime ja kuidas tunda ära head ning õiget toodet.

Millega on tegu?

Tegemist on kompressioontoodetega, mille sarnaseid tooteid on juba enam kui pool sajandit kasutatud meditsiinilistel eesmärkidel veresoonkonna haiguste raviks (veenilaiendid, tromboosid). Nende levik sporti on toimunud suhteliselt hiljuti, kusjuures sportimiseks mõeldud tooted erinevad meditsiinilistest nii välimuse kui ka surve poolest. Raviotstarbelised tooted määrab arst ja koos sellega on arsti poolt määratud ka see, kui tugevat survet peavad sukad kandjale avaldama. Kui raviotstarbelised tooted on eelkõige mõeldud raviks ja seega arusaadavalt on välimus jäetud tahaplaanile, siis seevastu spordiks mõeldud kompressioontooted peavad vastama tänapäeva kasutajate ootustele nii välimuse kui ka funktsionaalsuse poolest.

Milles seisneb toime?

Kompressioontoodete peamine funktsioon on parandada lihaste verevarustust, millega kaasnevad muud positiivsed kõrvalmõjud nagu lihasvibratsiooni absorbeerimine ja läbi selle mikrovigastuste ning ülekoormusvigastuste vältimine. Tõhusam vereringe lihastes tähendab kiiremat ainevahetust, tõhusamat jääkproduktide (laktaadi e. piimhappe) eemaldamist lihastest ning ka paremat hapnikuga varustatust. Oluline aspekt kompressioontoodete juures on ka surve muutus pikisuunas. Surve peaks vähenema suunaga üles, ehk et tugevaim surve on südamest kaugemal olevas piirkonnas ja see väheneb südamele lähemale liikudes. Kompressioonsääriste või -põlvikute puhul tähendab see seda, et tugevaim surve on pahkluu piirkonnas vähenedes sujuvalt ülespoole. Sel moel lihaseid survestades toimivad kompressioontooted ka nö abipumbana aidates veenidel verd ülespoole pumbata ning toetades veeniklappe, vältimaks vere tagasivoolu. Paika ei pea levinud arusaam, et mida tugevam on surve, seda parem on efekt. Toimiv surve on kindlas vahemikus ja liiga tugev surve võib mõjuda hoopis negatiivselt ning liiga madal surve ei ole piisav, et toetada veresoonkonda.

Hea visuaalse ülevaate kompressiooni toimimisest saab alloleva video abil.

Kuidas valida ja millele valikul tähelepanu pöörata?

Kuna kompressioontoodete puhul on tegu konkreetset funktsiooni omavate toodetega, siis mängib valikus väga olulist rolli õige suurus. Kompressioontooted avaldavad lihastele survet ja see ei saa olla suvaline väärtus, vaid peab olema “õige” ehk vastavalt tootja poolt ette nähtule. Õiget survet saab tagada ainult läbi sääreümbermõõdu mõõtmise! Seega on õige kompressioontoote esimeseks tunnuseks, kui suuruse valimisel tuleb kasutada mõõdulinti.

On väga palju tootjaid, kes toodavad väidetavalt kompressioontooteid, kuid tihti on tegu vaid sõnakõlksuga. Kui suuruse valik käib kinganumbri põhjal või tuttava S, M, L, XL süsteemi baasil, siis ei ole suure tõenäosusega tegemist tõsiseltvõetava kompressioontootega. Näide: inimestel, kelle kinganumber on 43, võib olla sääre ümbermõõt vahemikus 35-44 cm. Kui valida kinganumbrist lähtuvalt kompressioopõlvik, siis 35 cm sääreümbermõõduga isik saab omale oluliselt nõrgema survega toote ja jämedama säärega isik tugevama survega toote. Surve konkreetne väärtus ei ole sel juhul selge ja igasuguse funktsionaalsuse saavutamine on seeläbi puhas loterii.

Millal kasutada? Kellele mõeldud?

Kompressioontoodete kasutusala on väga lai – neid võib kasutada enamikel spordialadel, nii sportimise ajal, enne kui ka pärast. Mõeldud nii tippsportlastele, tavaharrastajatele kui ka pühapäevasportlastele. Öeldakse, et mida pikem pingutuse kestus, seda suurem on kompressiooni kasutegur. Lisaks on kompressioontooted kindlasti õigustatud kesk- ja vanemas eas harrastajate seas, kuna ealiste iseärasuste tõttu on taastumine aeglasem ning vere tsirkulatsioon kehvem, mille tõttu suureneb ka vigastuse oht.
Väga laialdast kasutamist on kompressioontooted leidnud reisimisel (autosõit, pikad lennureisid). Pikka aega piiratud liikumisasendis viibimine tekitab lihaskangust ja jalgadesse võib tekkida turse, samamoodi võib juhtuda ka näiteks päev otsa jalgadel viibides (näiteks seisev töö). Kompressiooni kasutamine aitab sel juhul mainitud vaevusi leevendada.
Üldjuhul kompressioontoodete kasutamisele ajalist piirangut seatud ei ole, näiteks kantakse kompressioontoodet ka öösel. Pigem on siinkohal tegemist iga inimese individuaalse lähenemisega ja vastavad eelistused kujunevad välja kasutuse käigus.

Erinevad tootjad, kvaliteet?

Kompressioontoodete puhul on üheks olulisimaks märksõnaks kvaliteet. Kuna tegu pole lihtsa t-särgiga, vaid tootega, millel on erifunktsioon (kompressioon) ja seda peab olema ka mugav kanda ning olema selle kõige juures ka ilusa välimusega, siis selliste kriteeriumite juures ei saa toode olla ebakvaliteetne. Paraku, nagu ikka, peab kompressioontoodete puhul paika ütlus, et “sa saad selle, mille eest maksad“. Ei ole mõtet kõrvutada 10 EUR maksvat põlvikut 50 EUR maksva põlvikuga ja loota odavamalt samu omadusi.

Valdav enamus maailma sprodirõivastest valmistatakse tänapäeval Aasias allhankijaid kasutades. Kompressioontoodete kvaliteedi olulisust näitab ka tõsiasi, et näiteks maailma suurima kogemustepagasiga kompressioonitootja CEP, kes kuulub meditsiinilisi tugisukki arendavasse Medi kontserni, valmistab kõik oma tooted Saksamaal samade masinatega nagu ka meditsiinilisi tooteid. Seega vastab kogu tootmine meditsiinitööstuse ülikõrgetele standarditele.

Enimlevinud tooted

Peamiselt on kompressioontooted kasutuses jalgades. Käte, kere jm osas pole veel kompressiooni kasutegurit tõestatud. Põhilisteks toodeteks on sokid, säärised ja põlvikud säärtele. Reielihastele on mõeldud reieümbris (või reie toestaja) ja kompressioonpüksid.

Korduvad küsimused kompressioontoodete kohta?

K: Kas tegemist on järjekordse moeröögatusega või on neil värvilistel põlvikutel/sääristel mingi kasutegur ka?

V: Ei, kindlasti pole tegu moeröögatusega. Lihtsalt vanad teadmised meditsiini vallast on üle viidud sporti ja kompressioontooted alles levivad laiemalt igapäeva tipp- ja harrastusporti. Lugege läbi ülalolev jutt ja kompressioontoodete kasutegur saab selgeks.

K: Kas kompressioontooted on mõeldud ainult jooksjatele, näen neid ainult jooksuradadel?

V: Ei, kompressioontooted on sobilikud kasutamiseks pea iga spordiala harrastajal. Seega on kompressioontoodete kasutajad jooksjad, ratturid, mäesuusatajad, lumelaudurid, murdmaasuusatajad, võrk-, korv- jalg- ja käsipallurid, sõudjad, ujujad, tennisistid jpt. Põhjus, miks neid jooksuradadel kõige enam nähakse, on paljuski selles, et jooksus paistavad nad lihtsalt riietuse hulgas hästi silma. Rattaspordis on võistluste ajal kompressioontoodete kasutamine keelatud, küll aga kasutatakse neid laialdaselt taastumisel – pärast võistlusi ja pikki treeninguid. Seetõttu ei paista kompressioontooted rattaspordis otseselt silma. Samuti on lugu tennisega, kus kasutatakse neid pärast trenni/võistlust taastumise kiirendamiseks (teiste seas ka näiteks Eesti esireket Kaia Kanepi). Kompressioontooteid kasutatakse nii murdmaa- kui ka mäesuusatamises. Kuna aga tegu on talialadega, siis jäävad tooted üleriiete alla varju.

K: Enamus tooteid on unisex ehk naiste ja meeste toodet ei eristata. Kuid on tootjaid, kes pakuvad naistele ja meestele eraldi tooteid, kas see on õigustatud?

V: Kuna kompressioon ja kõikvõimalikud sellega seonduvad tooted on spordiriiete tootjate seas hetkel väga kuum teema, siis on tootjaid justkui palju, kuid tõelisi, oma nime väärt tooteid on vähe. Üks väheseid tootjaid, kuid ka suurima kogemsutepagasiga ja vaieldamatult kõrgeima kvaliteedi pakkuja CEP toodab eraldi naistele ja meestele. Tõsi, naiste ja meeste toodete (näiteks säärised ja põlvikud) erinevus pole suur ja tähelepanelikum märkab, et suurustele vastavad sääreümbermõõdu vahemikud on nii naiste kui meeste puhul täpselt samad. Kuid milles seisneb siis erinevus? CEPi põhjendus on selge ja loogiline: looduse poolt on seatud nii, et naiste säärekont on meeste omast lühem (on ju ka üldiselt naised meestest lühemad), seega on naiste tooted meeste omadest veidi lühemad. Ei ole keelatud kanda lühematel meestel naiste tooteid või vastupidi.

Tekst: Triatloniportaal
Fotod: Mallor Malmre | Scanpix