Triatlon koosneb kolmest alast. Varustuse mõttes on tegemist üsna kalli ja spetsiifilise spordialaga, mis vajab palju erinevaid tarvikuid. Lisaks kolme osaala tavapärasele varustusele, on triatlonis ka spetsiaalne, kõiki kolme ala ühendav varustus. Triatloniga tutvuse tegemiseks ja esimese võistluse jaoks pole vaja tippvarustust. Hakkama saab ilusti täpselt selle varustusega, mis kodus sportimiseks leidub. Aga nagu tihti juhtub, siis peale esimest võistlust läheb “hammas verele” ja soovid ning nõudmised varustusele kasvavad.

Alljärgnevalt vaatleme alade kaupa, mida ja milleks vaja läheb.

UJUMINE

Treenimisel on vaja ujumispükse/trikood ja ujumisprille, soovituslikult ka ujumismütsi. Pükste ja trikoo valikul lähtu omale sobivast lõikest, silmas võiks pidada seda, et materjal oleks kloorile vastupidav. Ujumismütsid jagunevad kolme kategooriasse vastavalt kasutatavale materjalile: lateks, silikoon ja tekstiil. Lateksist mütsid on küll hinnalt soodsaimad, kuid kuluvad kiirelt ja purunevad kergelt. Osta soovitaks pigem silikoonist ujumismütsi, sest on vastupidavam ja piisavalt elastne. Tekstiilist müts sobib  pigem neile, kel on pikad juuksed või kes ei talu silikooni. Need mütsid on mõeldud rohkem pühapäevaujujatele.

Ujumisprillid on ujumisvarustuses ühed olulisimad. Nad erinevad oma kuju, suuruse, värvi jm omaduste poolest. Kõige olulisem ujumisprillide valikul on leida need prillid, mis näoga sobituvad, seejärel võib alles vaadata muid omadusi. Kuidas ujumisprille valida, vaata SIIT.

Ujumiskalipsot on kasulik omada siis, kui triatloniga esimene tutvus tehtud. Kalipso annab vabaduse ujuda avavees igasuguse ilmaga laskmata end häirida veetemperatuurist. Kalipsode valimisest saab lugeda SIIT.

JALGRATTASÕIT

Ilmselgelt on triatloniga tegelemiseks vaja jalgratast. Rataste valik on ülimalt lai ulatudes tavalistest linnaratastest spetsiaalsete temposõidu- ja triatloniratasteni. Kuna traditsiooniliselt on triatloni rattaetapid kõvakattega maanteedel, siis ei hakka juttu tegema maastikuratastest (mida saab siiski kasutada, kui maanteeratast pole või kui tegu on maastikutriatloniga). Enamus triatloni võistlustel on tuulessõit keelatud ja seega on lubatud kasutada spetsiaalset tempo- ehk eraldistardi- ehk triatloniratast. Nende raamigeomeetria on maanteerattast nähtavalt erinev, aga kõige teravamalt torkab silma just lenksu erinevus, millele toetudes on võimalik sõita väga aerodünaamilises asendis. Grupisõidu- ehk maanteeratast kasutatakse siis, kui distantsil on lubatud tuulessõit ja sellest lähtuvalt tuleb kasutada ka selleks sobivat ratast.

Rattakingad on triatlonis üldjoontes samasugused nagu rattasõidus ikka, aga on olemas ka spetsiaalselt triatloniks mõeldud kingad, mis erinevad tava rattakingadest. Peamised erinevused:

– traditsioonilistel rattakingadel avanevad kinnitused sissepoole, triatloni rattakingade puhul väljapoole. Seda seepärast, et avatud kinnitused ei puutuks kokku rattaga ega jääks hammasrataste vahele kinni.
– tüüpiliselt on triatlonikingal 1-2 suurt krõpsuga-kinnitust, et avamine-sulgemine oleks kiire ja mugav
– triatlonikingal on kanna juures suur aas, millest on mugav kinni haarata, et king jalga tõmmata;
– triatlonikingal on rohkem õhutusavasid. Tihti on ka tallas “augud” mille kaudu vesi saab välja voolata (sest veest väljudes pole vahetusalas aega jalgu kuivatada);
– kinga sisemus on tehtud selliseks, et paljajalu sõitmine oleks võimalikult mugav.

Bont1
Triatlonispetsiifilised rattakingad

Kiiver on rattasõidul kohustuslik! Triatlonil saab osaleda mistahes rattasõiduks mõeldud kiivriga, kes ajab taga tulemust ja hindab aerodünaamikat, siis tasub vaadata nn eraldistardikiivri poole.

JOOKSMINE

Jooksmises on kõige olulisemaks korralikud jooksujalatsid. Lühikeste distantside puhul on mõtekas asendada tavapaelad kiirkinnitustega kummidega, et paelu oleks hõlbus kiirelt ühe käega pingutada. Pikematel triatlonidistantsidel (poolpikk, täispikk) kasutatakse tossude sees ka sokke, lühematel distantsidel (olümpiadistants, sprint) paljud osalejad aja kokkuhoiu mõttes sokke ei kasuta ja tossud pannakse paljale jalale. Sel juhul on mõistlik jalatseid valides vaadata ka spetsiaalselt triatloniks mõeldud jooksususse – neil on sisevooder paljajalu kasutamiseks optimeeritud, et ei tekkiks hõõrumist.

SPETSIIFILINE VARUSTUS

Triatlonikombe

Kombe näol on tegemist riideesemega, mis on seljas stardist finišini. Sellele  on esitatud kõige karmimad nõudmised, sest ta peab ühtaegu võimaldama ujuda, jalgrattaga sõita ning joosta. Kombe valikul lähtu esmalt sellest, millised triatlonidistantsid on sul plaanis. Seejärel vaata, mis mahub su eelarvesse ja vali välja mugavaim eksemplar.

Aquaflo + Lifesttyle (2)
Triatlonikombe

Numbrivöö

Numbrivöö (ka numbrikumm) on kõigi muude varustusesemetega võrreldes hinnalt soodsaim, aga võib julgelt väita, et üks olulisemaid, et võita aega vahetusalas. Nimelt on triatlonis selline reegel, et rattasõidu vältel peab võistlusnumber olema seljal, jooksu etapil aga ees. Kasutada on üks number – seega peab seda saama hõlpsalt ja kiirelt eest taha liigutada. Kinnitades numbri spetsiaalse vöö külge, saab vööd keerata vastavalt sellele, kuidas reeglistik nõuab.

Numbrivöö triatloni jooksuetapil

 

Tekst: Martin Meri | Triatloniportaal
Fotod: Zone3; Bont; Mallor Malmre