Ironman’i kaubamärgi omanik, WTC juht Andrew Messick teatas, et sellel aastal viiakse Hawaii  Ironman’i maailmameistrivõistlustel sisse muudatused vanusegruppide stardikorralduses. Seekord toimub vanusegruppide arvestuses meeste ja naiste stardid erineval ajal väikese vahega. Proffide seas on sellist stardimeetodit kasutatud juba aastaid ja sarnast stardikorraldust otsustati kasutada ka vanusegrupi sportlaste seas.Messick’u sõnul on tekkinud olukord, kus võistlejate tase on läinud väga ühtlaseks ja veest väljutakse massidena korraga ning sel viisil on keeruline rattaetapil tuulessõidu reegleid järgida. Eelmine aasta oli olukord, kus ligi 1100 võistlejat väljus veest 15 minutlise ajavahemiku sees ja kuna sellise massi sees on väga palju ühtlaselt tugevaid rattureid, siis võistlejate kontsentratsioon rattarajal on liiga suur ning tekitab probleeme reeglite järgimises.Möödunud aastal Hawaii’l Eesti harrastjate tippaja saavutanud Indrek Teppo sõnul ei tekkinud tal terve ujumisetapi vältel (3,9km) kordagi vaba vett. “Muudatus on tõenäoliselt enamikele osalejatele tervitatav ja oodatud. Mul tekib suurem tahtmine tagasi minna. Teisalt, vaatemäng publikule, 2000 inimese korraga ujuma lähetamine, pole edaspidi küll nii võimas, aga ehk annab seevastu ka parema võimaluse omade liikumisest paremat ülevaadet saada. Rattaetapi reeglitest kinnipidamisele aitab vastav muudatus kindlasti rohkem kaasa – segadus lahtub kiiremini.”
“Eks muudatuse sisseviimine võib viidata ka sellele, et edaspidi pööratakse reeglite järgimisele tähelepanu kohe rattastardist alates. Kui möödunud aastal oli suur korralagedus esimesel distantsi poolel, kus kihutati sageli ühes tempos kogu sõidurea laiuses neljakesi kõrvuti ja puudus igasugune legaalne möödasõiduvõimalus, siis tõenäoliselt mitmed enam nii tegema ei hakka.”
Täispikal triatlonil tuleb hoida eessõitjaga kümnemeetrist vahet ja korraga tohib mööda sõita ainult ühest sõitjast. Uue stardikorraldusega loodetakse massi hajutada tagades sellega võistlejatele parema elamuse ja reeglite parema järgitavuse. Kaugemas tulevikus ja ürituse kasvades ei ole välistatud ka lainestartide rakendamine.

 

Tekst: Triatloniportaal | Martin Meri

Fotod: Mallor Malmre/Scanpix