Kuigi ilmataat tahtis meid vananaistesuvega ära hellitada, on enamus triatleete ammu kalipso talvekorterisse saatnud ja varbad taas basseinivette kastnud. Kuna ujumise aluseks on tehnika ja selleks, et kõiki neid lõputuid basseiniotsi kvaliteetselt ära kasutada, tuleks aegajalt mängu tuua abivahendeid. Tutvustame mõnda lemmikut ja toome välja milleks need head on ning kuidas neid kasutada.

Lestad

Alustan kõige vastuolulisemast vahendist ehk lestadest. Olenevalt seisukohast ollakse, kas suur lestade pooldaja või peetakse neid „petukaubaks“, mis annavad tasuta kiirust, aga tegelikult ei arenda.

Mina kuulun esimesse kategooriasse, aga teatud mööndusega – minu treenitavate jaoks on lestad eelkõige vajalikud tehnikaharjutuste sooritamisel, kus lestade abiga saavutatakse piisav kiirus, et fookus oleks suunatud ainult tehnikale, mitte uppumissurmast pääsemisele.

Kuidas kasutada?

Lesta liigutamine tuleneb eelkõige pöiatööst (nagu ujumise jalgade töögi), püüdes vältida põlvest läbi paindumist.

Lestad
Lestad

Mida arendavad?

  • Tehnikaharjutuste juures annavad kiirust (eriti, kui käed tööd ei tee);
  • Panevad pöiatööd rohkem tunnetama (mida jäigem pöid, seda pikem ja painduvam peaks olema lest ja vastupidi);
  • Lühikesed ülekiiruse treeningud, kui on vaja kätetööd kiirendada.

 

Punn (poi)

Punn, poi, mupsik – heal lapsel mitu nime… Tegemist on ujuvast materjalist vahendiga, et anda alakehale ujuvus (kõrge asend vees), ilma, et jalgu peaks liigutama. Kasutades punni, hoia kere tugev ja ära unusta roteerimast.

Zoggs punn
Ujumispunn/poi

Kuidas kasutada?

Aseta punn võimalikult kõrgele jalgevahele ja hoia sellest reitega kinni, jalad/pöiad sirutatud. Kui tegu on väga raskete / uppuvate jalgadega, võid punni asetada ka põlvede kohale. Jälgi, et jalad ei vänderdaks keha taga vaid oleksid tugevad ja roteeriksid kerega ühes rütmis.

punni kasutamine
Ujumispunni/poi kasutamine

Mida arendab?

  • Kasutades punni, saad keskenduda ainult kätetööle, kas siis tehnika vaatevinklist või käte / kerejõu arendamisel;
  • NB! Punni kasutamine ei aita kuidagi kaasa kõrgema kehaasendi tekkimiseks ehk see ei likvideeri nn. uppuvaid jalgu, kui pole viimaste tekkepõhjus eemaldatud.

 

Kumm

Kasutades kummi ümber hüppeliigeste, tekitab see vähemal või suuremal määral veetakistust, sest jalad kipuvad all vajuma. Kummi saab osta nii poest (vt. pildil), kui ise teha. Näiteks maanteeratta sisekummist, mille lõikad kaheks ja seod rõngaks (pese ära ka ja eemalda ventiil). Kui kumm on natukene suur, siis pane see 8-kujuliselt jalgade ümber.

Kumm
Kumm

Kuidas kasutada?

Kasuta kummi koos punniga, et olla kindel jalgade liikumatuses või ilma punnita, et näha, kas ja kuidas su ujumistehnika mõjutab jalgade asendit. Ainult kummiga ujudes, kasuta kiiremat kätetöö sagedust, samal ajal hoia kere ja jalad tugevad ning sirutatud.

Mida arendab?

  • Kummiga ujumine arendab paremat kätetöö rütmi ja ajastamise tunnetust
  • Kui ujud ilma punnita ja sul on tugevalt uppuvad jalad, siis arendab see ka ülakeha jõudu
  • Pärast kummi, tavaliselt ujudes tunnetad paremini kehaasendit ja kätetöö sagedust
  • Kasutades kummi ja punni kooslust, proovi järgmiseid vigu, mida tavaliselt ujumistehnikas tehakse:
    • suru haarde faasis sirge käega vett alla,
    • painuta hüppeliiges 90 kraadi, et varbad näitavad põhja, selmet olla sirutatud.

 

Labad

Erineva kuju ja eesmärgiga plastmassist vahendid käelabale, et soodustada efektiivsemat kätetööd.

Labad
Labad

Kuidas kasutada?

Labasid on hea kasutada koos punniga, et maksimaalselt keskenduda kätetöö tehnika erinevatele faasidele.

Ka kasutatakse labasid suurema veetakistuse tekitamiseks (laba on valitud märgatavalt suurem, kui ujuja käsi), et aidata kaasa jõu arendamisele, aga see võib tagajärjeks tuua õla vigastuse. Kui siiski tahetakse suuremat veetakistust tekitada, siis tuleks valida labad, mis on sama suured, kui ujuja käsi.

Mida arendab?

  • Labad arendavad kätetöö tehnikaid: käe vette viimist, haarde ja tõmbe efektiivsust
  • Parandavad veetunnetust, et võimalikult palju vett jääks käe taha
  • Arendatakse jõudu, aga sellisel juhul peaksid kasutatavad labad olema umbes sama suured, kui ujuja käsi, et vältida vigastuste tekkimist.

Need on neli vahendit, mida mina kasutan oma igapäevases treeneritöös nii algajate, kui edasijõudnutega. Aga, kui ma peaks algajana valima ainult kaks vahendit, mida endale soetada, siis nendeks oleksid lestad ja punn (kummi saab tasuta ka ise teha :)).

 Loo autoriks on Karmen Reinpõld, kvalifitseeritud 4. taseme triatlonitreener, kes tegutseb juhendajana triatloniklubis 21CC.

Tekst: Triatloniportaal | Karmen Reinpõld
Foto: Sylvain Riouall