Juba eesoleval laupäeval, 11. oktoobril, antakse start selleaastasele Ironman sarja tippsündmusele. Hawaii Ironmanil selgitatakse täsipika triatloni (3.8km/180km/42,2km) maailmameistrid. Tegemist on vaieldamatult vanima ja prestiižikaima triatloniga, mida peetakse iga-aastaselt juba alates 1978. aastast. Triatloniportaal on tervet hooaega hoolega jälginud ja on paras hetk teha ülevaade, keda ja mida võistlusel jälgida.

Jan Frodeno, 33, Saksamaa

Mitmed maailma tuntuimad treenerid ja ala asjatundjad pakuvad kõrgeid kohti just Jan Frodenole. Ülieduka karjääriga sportlane, kes pärast 2008 Pekingi olümpiavõitu ja Londoni olümpia 6. kohta jättis olümpiadistantsi ja asus poolpika ja täispika võistluskarussellis kaasa lööma. Senised stardid pikematel distantsidel on olnud edukad, olles neil tunnistanud vaid poodiumikohti. Käesoleval hooajal on ta võitnud kolm Ironman 70.3 võistlust, olnud kolmas Frankfurdi Ironmanil ja teine Ironman 70.3 maailmameistrivõistlustel. Kusjuures Frankfurdis pidi ta kogema äärmist ebaõnne rattarajal, kui purunes suisa kolm korda rehv. Poolpika MM-il pidi ta tunnistama vaid praeguse olümpiadistantsi superstaari, multitalendi ja neljakordse maailmameistri Javier Gomeze paremust.

Frodeno jooksukiirus on seni olnud ületamatu – 70.3 etappidel on temast kiiremat jooksuaega näidanud vaid Javier Gomez. Ka Frankfurdis tegi ta vaatamata krampidele parima jooksu – 2:43:14.

Küsimärgiks on tema vähene kogemus täispikal triatlonil – on ju läbitud vaid üks täispikk triatlon. Kona rada on nõudlik ja sellel on minevikuski paljud suurfavoriidid kõrbenud ning pole oma parimat etteastet suutnud teha. Siiski on Frodeno favoriitide hulgas, kellega peavad arvestama kõik poodiumikoha nõudlejad.

Sebastian Kienle, 31, Saksamaa

Kienle on tänavuse KPR (Kona Points Ranking – MMi kvalifitseerumisreiting) reitingu esimene mees ja Ironmani Euroopa meister (IM Frankfurdi võitja). Ta on kahekorde Ironman 70.3 maailmameister ja olnud Hawaiil kolmas (2013) ning neljas (2012). Olgugi et tänavuses reitingutabelis oli ta esimene, on hooaja jooksul olnud võistlustulemused äärmusest äärmusesse. Eredaim hetk oli Frankfurdi Ironman, kui ta rattarajal oma võimsust näitas (aeg 4:12:13) ning sellele järgnes ka kiire maraton (2:49:35) ja tulemuseks kindel võit selliste konkurentide üle nagu valitsev Ironman maailmameister Frederik van Lierde ja Jan Frodeno. Samas oli Kienle viimane võistlus, Ironman 70.3 MM, läbikukkumine. Rattaaeg oli paremuselt alles 14. ja lõpptulemus oli  tema jaoks kahvatu 18. koht.

Viimased kaks aastat on ta olnud Konal esinelikus stabiilsete esitustega (neljas ja kolmas) – seega Kona kogemust tal jätkub.  Tugevaimaks alaks on ratas ja hea vormi korral suudab ka jooksuga ees püsida.

Frederik Van Lierde, 35, Belgia

Valitsev maailmameister ja hooaja reitingutabelis teine. Van Lierdel ei ole ühte tugevat ala – ta ei ole silmapaistev ujuja ega ülitugev rattur  ning kiireim jooksja. Kuid ta suudab võistluseid võita tänu oma ühtlasele tugevusele. Näiteks oli tema osaalade kohad Hawaii Ironmani võites järgmised: ujumine 51:02 (kolmas), ratas 4:25:35 (neljas), jooks 2:51:18 (neljas), olles sellega kõige ühtlasem võistleja.

Kui möödunud aastal tuli ta Hawaiile mitmete võitudega – 1. koht Ironman Nice, 1. koht Abu Dhabi triatlonil, 1. koht kodumaisel Deinze poolpikal triatlonil.  Siis käesolev hooaeg pole võituderohke olnud: Abu Dhabis neljas, Ironman 70.3 Aix en Provence neljas. Hooaja säravaima etteaste tegi ta Frankfurdi Ironmanil saavutades teise koha.

Valitseva maailmameistrina oli ta taganud automaatse kvalifikatsiooni Hawaiile ning pole pidanud end punktide teenimise nimel ära kurnama. On üsna kindel, et Hawaiile saabub ta puhanuna ja hooaja parimas vormis valmis taas kõrgeimate kohtade nimel kaasa rääkima.

Marino Vanhoenacker, 38, Belgia

Marino Vanhoenackerile riputati triatlonimeedias 2012. aastal Kona medal juba enne võistlust kaela, kuid tulemuseks oli vedelikupuudus ja kuumarabandus, mis lõppes katkestamisega. Kusjuures ta hoidis jooksudistantsile suundudes 10 minutilist edumaad lähimate konkurentide ees.

Vanhoenackeri Ironmani karjäär on olnud särav. Hawaiil on tulemused olnud tõusvas joones: 2006. aastal kuues, 2007. aastal viies ja 2010. aastal kolmas.  2011. aastal tegi ta Ironman Austria võistlust võites ülikiire aja – 7:45:58, mis on siiani ajaloo teine aeg.  Viimased hooajad belglasele nii edukad pole olnud, möödunud hooaeg algas paljulubavalt, kui Melbourne Ironmanil saavutas teise koha, kuid siis saabus vigastus, mis tõmbas kriipsu peale ka Hawaiile.  Käesoelval hooajal on ta Hawaiile kvalifitseerumiseks pidanud üsna palju võistlema. Tulemuste hulka kuuluvad 6. koht Ironman Melbourneis hooaja hakul, teine koht Ironman 70.3 St. Pöltenis, võit Ironman 70.3 Luxembourgis ja võit Ironman Canadas juuli lõpus ajaga 8:16.

Marino Vanhoenackeri tugevaimateks külgedeks on ratas  – 2012 Hawaiil sõitis ta konkurentidel ligi 10 minutiga eest (paraku lõppes võistlus katkestamisega), kuid ta on võimeline ka ülikiireks jooksuks (2011 Austrias oli tema maratoniaeg 2:39:24).

Iván Raña, 35, Hispaania

35. aastase hispaanlane oli möödunud aastal Hawaiil kuues ja tema jooksuaeg oli paremuselt teine. Miinuspoolele võib kanda tema rattasõidu suutlikkuse – 2013 Hawaiil oli tema aeg 4:40:34 veerand tundi aeglasem, kui poodiumile jõudmine vajanuks. Samas on ta see aasta Austria Ironmani võiduga näidanud väga kiiret minekut, kui ta lõpuaeg oli 7:48:43.  Kuid see tekitab omakorda küsimuse, kas äkki on tippvorm juba möödas?

Sellegipoolest on ta Kona poodiumi favoriitide hulgas.

Andy Potts, 37, USA

Andy Potts on eestlase Marko Alberti kõrval Ironman sarja kiireimiad ujujaid. Ta on viimastel aastatel olnud esimene mees veest väljas, mis on andnud talle edasiseks võistluseks hea positsiooni. Ülemöödunud aastal oli ta Hawaiil seitsmes, kuid eelmine aast saabus otsus mitte startida vahetult enne starti.

Sel hooajal on Kona etevalmistus olnud põhjalikum, kui varasematel kordadel ning Andy Pottsilt võib taas oodata kohta esikümnes.

Tyler Butterfield, 31, Bermuda

Olümpiadistantsi taustaga Butterfield kerkis täispika triatlonimaailma tippu 2013, kui oli mainekal Abu Dhabi triatlonil kolmas. Pärast seda on ta teinud tugevad esitused kõigil osaletud võistlustel, muuhulgas oli ta möödunud aastal Hawaiil seitsmes. Käesoleval hooajal on ta jätkanud oma tulemustes tõusvat joont – aasta algus võitis ta Abu Dhabi., suvel saavutas Ironman Nice raskel rajal kolmanda koha.

Bart Aernouts, 30, Belgia

Eelmise aasta Hawaii kaheksas ja kiireima jooksuaja teinud mees (2:44:03), kellelt võib oodata kohta esiviisikus.

Craig Alexander, 41, Austraalia

Craig Alexander, hüüdnimega Crowie teatas pärast möödunud aasta Hawaii Ironmani oma karjääri lõpetamisest. Tema näol on tegu viimase aastakümne edukaima Ironman triatleediga  – kolm Hawaii Ironmani võitu ja kaks poolpika distantsi maailmameistritiitlit. Lisaks on tema käes ka kehtiv Hawaii Ironmani rajarekord 8:05:56.  Möödunud kaks aastat pole tal Hawaiil siiski paremate sekka asja olnud, 2012 lõpetas ta võistluse 12. kohal ja 2013 23. kohal.

Hoolimata karjääri lõpetamisest teatamisest on vanameister jätkanud ettevalmistust ning suure tõenäosusega võib teda taas stardijoonel näha. Suure tõenäosusega sellepärast, et viimatisel võistlusel Hiinas vigastas ta selga ning on sellest ajast peale olnud füsioterapeutide hoole all ning on öelnud,  et teeb osalemisotsuse viimasel minutil.

Faris Al-Sultan, 36, Saksamaa

2005. aasta Hawaii Ironmani võitja Al-Sultan on olnud triatlonimaailma tipus juba kümme aastat. Lisaks võidule Hawaiil on ta olnud ka kaks korda kolmas, korra seitsmes ja korra viies. Saavutuste hulgas on mitmeid suuri Ironmani võite ja kuhjaga teisi poodiumikohti. Käesoleval hooajal on parimaks tulemuseks Lõuna-Aafrika Vabariigis Ironmani kolmas koht, kuid muus osas on ta hoidnud tahaplaanile. Kuid olles kogenud tipptriatleet on ta kindlasti Hawaiil hooaja parimas vormis ja teab, kuidas Hawaiil taktikaliselt õigesti võistelda.

Pete Jacobs, 32, Austraalia

Pete Jacobs on 2012. aasta Hawaii Ironmani võitja, lisaks olnud ka üheksas 2010 (NB! Sel aastal jooksis ta läbi aegade kolmanda aja – 2:41:05) ja teine aastal 2011. Eelmine aasta läks kirja katkestamine.

Käesoleval hooajal valideeris ta oma Kona pääsme üsna hilises faasis (2012 maailmameistrina on tal automaatne pääse Hawaiile, kuid selle valideerimiseks peab läbima hooajal ühe Ironmani) ja teenis sellega teravat kriitikat Ironman tegevjuhilt Andrew Messickult.  Oma seekordsete plaanide kohta on Jacob märkinud, et soovib naasta parimal juhul poodiumile, aga ka koht esikümnes oleks õnnestumine.

Andreas Raelert, 38, Saksamaa

Statistiliselt on Andreas Raelert kindlaim valik Kona poodiumile. Ta on olnud esikolmikus koguni neli korda järjest, kuid võit on seni jäänud tulemata. 2009. kolmas koht, 2010 teine, 2011 taas kolmas ja 2012 jällegi teine. Edukas seeria katkes möödunud aastal võistluse katkestamisega.

Sel hooajal on tulemused olnud mitte nii säravad – kolmandad kohad poolpikkadel distantsidel, kuid sellegipoolest esiotsas. Andreas Raelerti nimel on ka läbi aegade kiireim Ironmani aeg – 7:41:33 2011. a Challenge Rothil.

Kokkuvõttes on Raelert starti asudes alati poodiumikandidaat, keda tasub jälgida.

Luke McKenzie, 33, Austraalia

Kuuekordne Ironmani võitja senise karjääri parimaks tulemuseks on möödunud aasta Hawaii Ironmani teine koht. Sel hooajal on ta olnud kimpus vigastustega ning suuri tulemusi pole ette näidata, parimaks kohaks on Challenge Roth 10. koht.

Andrew Starykowicz, 33, USA

Ironman sarja tugevaim rattur, mees kelle nimel on ajaloo kiireim rattaaeg 4:02 (sõitnud ka 4:04) ning ka eelmise aasta parim rattaaeg Hawaiil. Lisaks tugevale rattale on tegemist ka võrdlemisi kiire ujujaga, kuid nõrkuseks on jooksukiirus. Just jooksu tõttu on tal keeruline poodiumi nimel kaasa rääkida,

Eneko Llanos, 37, Hispaania

2008. aastal Hawaii Ironmani teine mees. Tugev Hispaanlane Llanos läks 2013 Hawaiile suurte lootustega, kuna seljataga oli suurepärane hooaeg võitudega Melbourne ja Jaapani Ironmanidel, aga tulemuseks oli pettumust valmistav 11. koht. Tänavune hooaeg pole olnud nii särav, kuid tema treeneri Dave Scotti ( läbi aegade edukaima, kuuekordse Hawaii võitja) sõnul on parim vorm ajastatud just oktoobriks.

Marko Albert, 35, Eesti

Eesti suurlootus ja käimasoleval hooajal oma esimese Ironmani võitnud Marko Albert on pärast ujumist kindlasti eesotsas. Lisaks võidule Uus-Meremaal on Albertil kirjas ka Austria Ironmanil saavutatud tubli viies koht. Marko sõnul on ettevalmistus sujunud hästi ja kõik treeneri poolt seatud ülesanded täidetud, mis annab enne starti enesekindluse tegemaks oma võistlust.  Marko Alberti kohta avaldame eraldi artikli, kus analüüsime tema viimaseid hooaegasid ja tulemusi.

Tekst: Martin Meri | Triatloniportaal