18 juunil toimus Soomes Vantaa Triatlon. Tegemist on olümpiadistantsi võistlusega, kus 1,5km ujumist, 40 km ratast ja 10 km jooksu. Vantaas toimus ujumine järves, kus tehti kaks ringi. Vahepeal pidi tegema ka väikese jooksu ning silla pealt uuele ringile minemiseks vette hüppama. Rattasõit toimus suletud maanteel, kus tehti 4 ringi. Hilisema info tulemusena selgus siiski, et tegelik rattadistantsi pikkus oli 38 km. 10 km jooks toimus kauni Vantaa metsaradadel koos paari järsuma tõusuga. Läbida tuli kaks 5km ringi. Võistluskeskus oli kompaktne ning seetõttu oli kõigil pealtvaatajatel võimalik saada hea ülevaade kogu võistlusest ja kõikidest aladest ning häälekalt omadele kaasa elada.
Mitmesaja osaleja seas olid võistlema tulnud ka paras punt eestlasi. Kõige suuremad ootused ja lootused olid pandud triatleet Priit Ailtile, kes on olnud edukas nii Eesti võistlustel kui ka välismaa triatlonivõistlustel. Võistluse eelselt ei salanud ka Priit ise, et koht väljaspool poodiumit oleks pettumus.
Eesti naistest võis suuri tegusi oodata Maria Jäneselt, kes võitis 2016 Tartu Milli (naistearvestuses). Võistluse eelselt olid ka tema ootuse kõrged ning paika pandud eesmärgid piisavalt ambitsioonikad.
Esimene start, kus eestlased stardijoonel olid, anti kl 12:05. Kohe alguses asus ujumist juhtima Priit Ailt. Nii väljus ta ka esimeselt ringilt esimesena. Mõned sekundid hiljem juba paar soomlast ning meie teine Eesti poiss Toomas Ellmann. Oli näha, et Toomas võttis võistlust mõnuga ning kostitas kohtunikke pomm-hüppega vette, et minna järgmisele ringile.
Kui ujumise stardist oli möödunud 21:06, väljuski esimesena veest Priit, kes suundus mööda sinist vaipa vahetusalasse. Siinkohal tuleb mainida, et vahetusalasse jõudmiseks oli päris pikk maa. Poolteist minutit hiljem tuli neljandana veest välja Toomas koos kolme soomlasega.
Nagu eelnevalt sai öeldud kulges rattarada mööda suletud maanteed, tiirutades võistluskeskuse lähedal. Priidu kirjelduste järgi oli rada looklev ning parajate tõusude ja langustega, mis talle sobis. Nii andiski ta jalgadele valu hoides lõpuks rattal keskmist kiirust 38+km/h ja läbides olümpiadistantsist natuke lühema rattadistantsi ajaga 59:05. Edasi jooksutossud jalga ning Vantaa metsaradasid vallutama. Igal võimalikul hetkel sai Priitu hoitud kursis vaheaegadega. See innustas teda pingutama, et saada koht poodiumil. Kahjuks aga viimasele jooksuringile suundumisel oli vahe kolmanda kohaga juba piisavalt suur, et 5 km-ga seda tagasi joosta. Nii keskenduski ta pigem oma stardi võidule ning andis jalgadele valu, et mitte ühtegi soomlast endast mööda lasta. 10 km jooksuaeg tuli lõpuks 38:16. Üldaeg oli 2:01:43, mis jäi alla stardieelsele ennustusele ning tagas üldarvestuses neljanda koha. Poodiumikoht jäi 2 minuti kaugusele. Võitja Juha-Matti Halonen (1:57:01).
Võistluse lõpus kommenteeris Priit, et andis endast parima. Korralik ettevalmistus oli kestnud ainult 3 nädalat ning mingeid suuri imesid selle põhjal korda saata ei ole lihtne. Kuid see oli hea võistlus, kus sai pingutada ning annab hea hüppelaua eesseisvateks võistlusteks.
Samal ajal kui Priit oma võistlust tegi toimus rattarajal tihe võistlus ka kahe eestlase vahel. Nimelt ujumises ligi 4 minutit Toomasest hiljem veest välja tulnud Ahti Suppi tundis ennast ratta seljas väga hästi ning tuli iga ringiga Toomasele lähemale. Kolmanda ringi lõpus ta temast ka möödus. Kuna enne starti pidas Toomas rattasõitu oma kõige nõrgemaks alaks, siis ei olnud ta oma tulemuses väga üllatunud. Nii lõpetaski Ahti ligi poolteist minutit enne Toomast rattasõidu ning suundus jooksurajale. Kuid Toomas ei andnud alla ning lootis oma kiiretele jalgadele. Seekord pidi ta siiski tunnistama Ahti paremust, kelle jooksuaeg oli 40:35. Toomase 10 km aeg oli 42:19
Tund aega pärast meeste starti asusid ka naised oma võistlust pidama. Eestlastest olid stardis Maria Jänes ja Annika Veimer. Maria oli eelmise aasta Tartu Milli naiste võitja. Seetõttu ootasime ka seekord temalt ilusat võistlust. Ujumine on Maria kõige nõrgem ala. Seetõttu ei tulnud ta veest välja esimeste seas. Kuid siiski tegi ära oma tulemuse, milleks oli 27:23. Kui ujumisest väljus ta 15ndla kohal, siis rattarajalt tuli ta tagasi juba 8ndana. Ratta aeg oli 1:06. Saades raja pealt jooksvalt info, kui kaugel lähimad konkurendid on, sai Maria indu juurde ning tegi väga korraliku jooksu tõustes lõpuks üldarvestuses 6daks. Jooksuaeg 42:40 ning üldaeg 2:21:01. Kuigi ajalises mõttes oleks saanud mõned minutit kiiremad olla, jäi Maria võistlusega rahule ning tegi aja, mille järgi tuli. See andis edaspidisele hooajale indu juurde ning lubas Tartu Millil teha uue isikliku rekordi.

sinimustvalge

Eestlaste üldtabel:
Priit Ailt 2:01:43
Ahti Suppi 2:09:48
Toomas Ellmann 2:13:04
Andrei Tserednik 2:15:05
Jan Reimann 2:19:05
Maria Jänese 2:21:01 (naiste arvestuses 6. koht)
Annika Veimer 3:08:49

Tekst: Jaana Jõgisuu
Fotod: Mallor Malmre, Jaana Jõgisuu