Eile hilisõhtul tehti Suurbritannias, Glasgow linnas algust järjekordse Rahvaste Ühenduse mängudega. Sarnaselt olümpiamängudele toimuvad need iga nelja aasta järel – 2010 aastal New Delhis, Indias ning järgmisena 2018 aastal Gold Coastil, Austraalias. Esimese alana jagati täna medalid nii naiste kui ka meeste triatlonis, kus kirkamad medalid läksid saareriigi enda triatleetide kaela – naistest võidutses Jodie Stimpson ja meestest vormistas võidu Alistair Brownlee. Mõlema jaoks oli nendel mängudel osalemine esmakordne.

Suurbritannia kohal püsiv kuumalaine viis vee temperatuuri 22 kraadini, mis tähendas ilma kalipsota ujumist nii naistele kui ka meestele. Ujuti kaks 750m ringi, ratast sõideti rohkete kurvidega ja tehnilisel 8km ringil, mida läbiti viis korda ning joosti ühe tõusuga kolm 3.33km ringi.

 Naised

Naiste võistlusel asus stardijoonele kokku 24 võistlejat, kellest suurfavoriitidena olid rivis Jodie Stimpson (ENG), Emma Moffat (AUS) ja Andrea Hewitt (NZL). Kuna USA ei kuulu nende mängude koosseisu, siis oli medalipretendente oluliselt rohkem ilma Gwen “antiloop” Jorgensenita. Kohe alguses juhtohjad haaranud Inglismaa kolmik – Hall, Holland ja Stimpson olid kindlalt oma strateegia paika pannud, et jälitajatega võimalikult suur vahe sisse ujuda. See neil ka õnnestus, sest rattale minnes olid 50 sekundiga maha jäänud nii Ashley Gentle (AUS), Ellen Pennock (CAN) kui ka Kate McIlroy (NZL). Peale esimest ringi tegid ees tööd 10 triatleeti. Tõsisema rünnaku võttis ette Lucy Hall (ENG) 1 ring enne rattasõidu lõppu, kuid tema soolosõit jäi lühikeseks. Vahetusalasse suundutigi 10se grupiga ning jooksma pääsesid esimestena Holland, Hewitt ja Stimpson. Tempo pani peale Emma Jackson (AUS), vedades endaga kaasa 5 tugevamat, kuhu kuulus lisaks veel Aileen Reid (IRL) ja Kirsten Sweetland (CAN). Tõusul jäi vahepeal maha Hewitt, kuid stabiilse jooksuga jõudis 5m vahe üsna pea tagasi teha. Kui veel poolteist ringi enne lõppu paistis Kirsten Sweetland olevat tempo tegijatest kõige rahulikum, siis viimasel ringil lülitas kõrgema käigu sisse hoopis Stimpson. Lõpukilomeetril suutis temaga kaasa minna vaid kanadalanna Sweetland ning ka inglanna Holland. Topeltvõit jäi siiski vormistamata ning viimase 300 meetriga spurtis Stimpson finishisse ajaga 1:58:56. Kirsten Sweetland ületas finishijoone ajaga 1:59:01 (+0:05) ja viimase poodiumiastme hõivas Vicky Holland 1:59:11 (+0:11). Vahepeal grupist maha jäänud Andrea Hewitt võitles välja neljanda koha (+0:29) viimastel kilomeetritel kustunud Emma Jacksoni (+0:38) ees.

Jodie Stimpsoni jaoks oli see esimeseks suurvõistluse medaliks, kuna vaid 2 aastat tagasi toimunud Londoni olümpiale pääses tema asemel Helen Jenkins, kes nüüd koos Non Stanfordiga Shotimaad esindades vigastuse tõttu mängudelt üldse eemale jäid.

Jodie Stimpson Glasgow 2014Jodie Stimpson Glasgow’s lõpujoont ületamas

Mehed

47 triatleediga meeste võistluse ujumise osa ei erinenud paljuski naiste omast – mõlemad Brownlee vennad olid kohe esirinnas superujuja Henry Shoemani (RSA) järel. Rattale saadi neljases grupis koos shotlase Mark Austiniga ligi 10 sekundit kolmese jälitajate grupi ees. Veel 40 sekundit tagapool moodustati suur ligi 14 liikmeline jälitajate grupp. Teise rattaringi lõpuks on liidrite (Brownlee’d ja Austin) vahe jälitajate grupiga suurenenud ning nüüd kaotati juba 67 sekundiga! Hämmastav on see, et Tom Davison (NZL), kes on tugev ujuja ning üks parimaid rattureid selles võistluses, püüdis üksi tempot tehes suure grupi kinni ning mitte ei lasknud jalga sirgu, vaid asus seda gruppi vedama! Peagi käis aga Brownleede tempo Austinile üle jõu ning 8km enne rattadistantsi lõppu tuli jalg sirgeks lasta ning lasta ennast jälitajate grupil alla neelata. Iga ringiga õnnestus Davisoni juhtimisel vahet visalt vähendada. Kindlasti oleks kiirus veelgi suurem olnud aga suures grupis polnud teised marulist tempot nõus arendama – kas suutmatusest või strateegilistest otsustest. Jooksma minnes jäädi tugevast duost endiselt veel 66 sekundit maha. Esimese jooksuringi järgselt tundis ennast kindla liidrina Alistair Brownlee, teisena 5 sekundi kaugusel tema vend Jonathan ja endiselt 66 sekundi kaugusel lähima suure grupi jälitajana Richard Murray (RSA). Sama järjestusega ületati ka finishijoon – Alistair Brownlee ajaga 1:48:50, Jonathan Brownlee 1:49:01 (+0:11) ning kolmandana poodiumikoha hõivanud Richard Murray 1:50:21 (+1:31). Neljanda ja viienda koha mängus jäi peale Andrew Yorke (CAN) (+1:50) Ryan Bailie (AUS) (+1:53) ees.

Tulemused: Naised ; Mehed

Tekst: Triatloniportaal | Siim Vollmer
Fotod: triathlon.org | ITU Media