Ka Eestis populaarne rattatootja Scott avalikustas oma temposõiduratta Plasma uued mudelid. Scott Plasma 5 ja selle lihtsam variant Plasma 4 purustasid rekordeid juba enne ametlikku esitlust. Sakslane Sebastian Kienle, kellel oli oluline roll uute raamide testimisel, võitis hiljutistel Ironmani Euroopa meistrivõistlustel Frankfurdis kulla uuendades rattaraja rekordit ligi 10 minutiga.Frankfurdi võistlusel kasutas Kienle uut Plasma 5 raami, mis oli kaitsevärvi toonis, et raam oleks vähem äratuntav. Kienle sõnul oli uus raam üllatavalt kiire ning sellel on mitmeid triatleetidele vajalikke omadusi ning lisavarustust.

Plasma 5 on disainitud olema kiirem koos sõitjaga, kui ilma. Liikuv rattur avaldab märkimisväärset mõju ratast ümbritsevatele õhuvooludele ja seega ka ratas-sõitja aerodünaamilisele süsteemile. Uuel raamil on ka komponendid maksimaalselt intergreeritud saavutades sellega parema aerodünaamika. Plasma 5 aerodünaamiline takistus on 7% madalam, kui tema eelkäijal Plasma 3’l.

Raami disainimisel olid olulisteks omadusteks lenksu ja sadula seadistusvõimalused, mis võtavad arvesse, et raami hakkavad kasutama väga erinevad inimesed alates World Touri tippratturitest ja maailma tipptriatleetidedst kuni harrastajateni. Kokpiti disainimisel tegi Scott koostööd Profile Design’i arendajatega ning selle tulemusel pakutakse kahte stemmi, kolme lenksu ja vaheseibe tagades maksimaalse reguleeritavuse.

Pika distantsi triatleedid veedavad rattal mitmeid tunde ja neile on olulisteks faktoriteks nii aerodünaamika kui ka ergonoomika kuid selle kõrval on oluline, et ka joomine ja toitumine oleksid tagatud. Scotti arendusmeeskond hindas turulolevaid joogisüsteeme ja korjas mõtteid ning tuli välja oma lahendusega. Koostöös Profile Design’iga on Plasma 5 raamil etteotsa intergeeritud joogipudel ning raami ülatoru peal kott sporditoidu ja muu vajaliku hoidmiseks.

plasma5 esiotsPlasma 5 esiotsa integreeritud joogipudel

plasma 5 storage boxPlasma 5 raami ülatorul paiknev kott

Plasma 5 raamikomplekt on 130g kergem, kui eelkäija Plasma 3, samuti on õnnestunud suurendada raami jäikust – seda koguni üle 40% !

 

Tekst: Triatloniportaal | Martin Meri
Fotod: Scott