USA kultusratatootja Specialized avalikustas hiljuti oma esimese tulemuse koostööst Briti superautode tootja McLareniga. Uus Specialized McLaren S-Works Tarmac maanteeratas valmib piiratud kogusena ja hinnaks on määratud koguni 16 000 GBP (ca 20 000 EUR).Seda erilise disainiga ratast valmistatakse kõigest 250 eksemplari. Tegu on absoluutse tippsaavutusega süsiniktehnologia vallas, mille juures on käsi mängus ka McLarenil. Raami disainimisel kasutatakse McLareni meetodeid ja seda on testitud eriliste simulaatoritega.

McLaren S-Works Tarmac baseerub S-Works Tarmac raamil ning sellest on “üle käinud” McLareni arendusosakonna disainer Joe Marsh, kes optimeeris raami, kasutades samu meetodeid, mida ka McLareni F1 vormelit ja kõiki muid superautosid disainides. Selle tulemusel on saavutatud kaalu vähenemine 9-11% sõltuvalt raami suurusest.

Iga raam on käsitsi viimistletud McLareni poolt

Lisaks raamile on McLareni käsi mängus ka Rovali jooksudel. Tubular süsinikjooksude pöid on optimeeritud ja saavutatud 30g võit kaalus. Rummud on varustatud keraamiliste laagitega, et vähendada hõõrdetakistust.

McLaren Roval tubular jooksud on 30g kergemad kui standardmudel

Ratta värvilahendus on samuti väga eriline. Kõik rattad värvitakse ja lõppviimistletakse McLareni töökojas, sealsamas, kus ka McLaren P1 superautodki.

Värviks on”piano black” and oranž ja näeb tõesti muljetavaldav välja. Lähemalt vaadates on näha ka õrna metallik-läiget.

Ratta tootmiseks on Specialized ehitanud eraldi tootmisliini, millel töötavad ainult kõige osavamad ja kogenumad tehnikud.

Kuidas omanikuks saada?
Arusaadavalt ei saa sellist ratast lihtsalt poest osta. Huvi korral tuleb eelnevalt Specializedi kodulehel registreerida oma soov ning broneerida ratas. Pärast seda võetakse teiega ühendust ja pannakse paika aeg kehamõõtude võtmiseks ja õige raamisuuruse valimiseks. Tasub mainida, et iga rattaga tuleb kaasa ka erilise disainiga Specialized S-Works Prevail kiiver ja S-Works McLaren rattakingad.kiiver kingadKui kogu vajalik andmestik on olemas, siis läheb ratas tootmisse – seda siiski pärast ettemaksu tegemist. Ratas toimetatakse kliendini koos kiivri, kingade ja presenteerimisalusega, kus on kirjas omaniku nimi ja ratta seerinumber. Sama info on olemas ka rattal. Specializedi sõnul on huvi ratta vastu suur. Väga paljud huvilised on McLaren Venge omanikud. Oma ostusoovi on võimalik esitada juuli lõpuni.
Tekst: Triatloniportaal | Martin Meri
Fotod: Specialized; McLaren