Eesti viimaste aastate edukaim meestriatleet olümpiadistantsil Aleksandr Latin võttis pärast möödunudaastast Rio olümpia kvalifikatsioonitsüklit professionaalsest spordist vaheaasta. Viimane start oli möödunud suvel Eesti meistrivõistlustel, mil oli juba teada, et olümpiarong on läinud.
„Kahjuks ei saanud ma mitmete asjaolude tõttu kvalifitseeruda Riosse ja võtan nüüd vaheaja, vaatan tagasi ja mõtlen, kuidas siit edasi minna,“ vastas Latin aasta eest paljude inimeste küsimustele tema edasiste plaanide kohta, välistamata seejuures järgmise olümpiatsükli kaasategemist. Professionaalsest spordist ajutiselt taandununa suunas Latin enamuse oma energiast ülikoolis hariduse omandamisele. Õpingute kõrvalt jätkus ka treenimine ent seda mõnevõrra väiksemate koormustega vastavalt sellele kuidas ülikooli kõrvalt aega jäi. Veel kevade hakul ei osanud Latin võimalike võistlusstartide kohta infot anda. Ütles vaid, et parimal juhul teeb võib-olla midagi suve lõpus. “Vaheaastat oli ka vaja kuna tervis oli pingelises kvalifikatsioonitsüklis nõrgemapoolseks jäänud ja tagantjärgi sain teada ka põhjuse, miks mind vaevused kimbutasid – selgus, et olin sisuliselt enese teadmata põdenud mononukleoosi” rääkis Latin. Suvel saabus sportlase ellu ka suur positiivne eraeluline muutus – maha peeti pulmapidu ja värske abielumehena kavatseb Latin hooaja lõpus teha mõned võistlused rahvusvahelisel areenil.

Küsimusele, kas ta keskendub endiselt olümpiatriatlonile või äkki näeb oma edasist karjääri pikamaatriatleedina, vastas Aleksandr ilma pikalt mõtlemata, et veel näeb ta end teostamas olümpiadistantsil, aga kaugemas tulevikus ei välista ka suundumist pikemale maale. Seni tuleb võtta üks võistlus ja üks hooaeg korraga.

Veidi enam kui aastase vaheaja järel taas võistlusvormi selga tõmmanud Aleksandr Latin tegi oma hooaja esimese ja väga korraliku triatlonivõistluse rahvusvahelises konkurentsis. Mehhikos toimunud Yucatani maailmakarikaetapil näitas eestlane 17. lõppaega, kulutades sprindidistantsi läbimiseks 56 minutit ja 14 sekundit. Mehhikole kohaselt rasketes palavates ja niisketes oludes Yucatani MK-etapil kaotas Latin 750 meetri ujumisega parimatele enam kui poole minutiga, loovutades kohti ja sekundeid ka rattasõidus. Ent viiekilomeetrise jooksudistantsi 16 minuti ja 25 sekundiga läbinuna õnnestus tal võistluse viimasel kolmandikul oma positsiooni tugevalt parandada ning lõpetada hooaja avastart igati korraliku 17. kohaga. Lõppaeg 0:56:14 oli mehhiklasest võitja Irving Perezi ajast nõrgem minut ja 18 sekundit.

Latin tunnistab, et MK-karusselli naasmise taga olid ka puht praktilised kaalutlused, kuna liialt pikk võistluspaus tähendanuks eestlase maailma edetabelis kaugele tahapoole vajumist, kust madala punktiränkinguga sportlastel ei pruugi enam koheselt avaneda võimalust MK- ja MM-sarja etappidel kaasa lüüa. Kvalifitseerumise korral ootabki teda järgmisena ees MM-sarja etapp Stockholmis, kus avaneb võimalus kontrollida oma hetkevormi triatlonimaailma absoluutse paremiku hulgas.

Tekst: Martin Meri
Foto: Mallor Malmre