Nädalavahetusel toimus ookeani taga Chicagos triatloni MM-sarja finaaletapp, kus sarnaselt möödunud hooajale pärjati tiitlivõitjateks ameeriklanna Gwen Jorgensen ja hispaanlane Javier Gomez.

29-aastasele Jorgensenile oli kodulinnas Chicagos lõppenud MM-sari kui täiuslik unenägu. Terve hooaja võitmatuna püsinud ameeriklanna kogus maksimumpunktid kõigilt kuuelt tema poolt osaletud etapilt, millest ka piisas, et probleemideta möödunud aastast tiitlivõitu kaitsta.

Kokku juba 12. järjestikust MM-sarja etapivõitu nautinud ameeriklanna oli maailmameistritiitlis kinni ka kaks aastat tagasi, ent õnnetu kukkumine vihmasel Londoni finaalvõistlusel jättis Jorgenseni toona ihaldatud esikohast ilma.

Jorgenseni edu aluseks on eelkõige tema erakordne jooksukiirus, millele konkurendid pole vasturohtu suutnud leida. Ka seekordsel finaaletapil tegi Jorgensen otsustava äramineku viimasel 2,5 kilomeetril, edestades teisena lõpetanud Non Stanfordi finišis 29 sekundiga.

Jorgenseni jooksutalent avaldub ilmekalt ka tema isiklike rekordite valguses, kus ta nii 3000, 5000 kui 10 000 meetri jooksuaegade arvestuses oleks Eesti läbi aegade edetabelis naiste esikolmikus. Chicagos läbis Jorgensen 10 km jooksuetapi ajaga 32:43.

MM-sarja üldarvestuses järgnesid Jorgensenile Uus-Meremaalt pärit Andrea Hewitt ning võitja kaasmaalane Sarah True. Enne finaaletappi oli reaalselt õhus ka ameeriklannade kolmikvõit, kuid üldarvestuses teist kohta hoidnud Katie Zaferesi võistlus Chicagos ebaõnnestus, langetades ta kokkuvõttes viiendaks.

Ka meeste arvestuses ei toimunud triatlonimaailma tipus muutusi. Juba kolmandat aastat järjest krooniti MM-tiitlivõitjaks hispaanlane Javier Gomez. Kokku on 32-aastane hispaanlane tulnud maailmameistriks rekordiliselt viiel hooajal, samuti on Gomezel aastatest 2007, 2009 ja 2012 ette näidata ka hõbemedal.

gomez_chicago
Javier Gomez finišeerimas Chicagos teisena olles taganud endale karjääri viienda maailmameistritiitli

2014. aasta Hispaania parimaks sportlaseks valitud Gomez tegi tänavu ühtlaselt tugeva hooaja. Olles küll poodiumi kõrgeimal astmel üksnes Yokohamas ja Stockholmis, suutis ta ülejäänud kuuel osaletud etapil seitsmest püsida esikolmikus, mis tagas talle sarja kokkuvõttes piisava punktiedu kaasmaalase Mari Mola ees.

Mola tegi finaaletapil kõik, mis tema võimuses, et Gomezelt tiitel näpsata, ent esimesena finišijoone ületanud Molale tähendanuks võit Chicagos MM-tiitlit üksnes juhul, kui Gomez jäänuks poodiumilt välja. Finišis vaid nelja sekundiga Molale kaotanud Gomez lõpetas võistluse aga teisena ning tõusis ühes sellega ka viiekordseks maailmameistriks.

MM-sarja pronksikoha hõivas 26-aastane prantslane Vincent Luis, kes Chicagos ületas lõpujoone viiendana.

Kokku kümnest etapist koosnenud MM-sarjas oli kolmel korral rajal ka eestlane Aleksandr Latin, kelle parimaks tulemuseks jäi Aucklandis saavutatud 24. koht. Naiste arvestuses ainsa stardi teinud Kaidi Kivioja kontosse jäi kevadise Gold Coasti etapi 42. koht.

 

Tekst: Triatloniportaal | ETL
Foto: ITU Media | triathlon.org